Дърводобивникът Николай Ласкин /Кайо/, направи параклис над село Клисура

Откриват го с водосвет и безплатен курбан на 15-ти август, Голяма Богородица

Николай Ласкин, собственик на фирма за дърводобив и дървопреработка, е дал около 50 000лв. за параклис. Той е почти готов и се намира в местността „Света Богородица“, на два километра от село Клисура.

Ласкин е родом от село, Доспей, но обичал да се разхожда около Клисура, даже от години ловувал там. С негов приятел са председатели на местното ловно сдружение и Николай не крие, че има множество ловни трофеи. По негови думи, със съпредседателя на ловната дружинка на село Клисура, захранвали дивите животни и се грижели за ловното стопанство. Покрай ловните излети Кайо опознал красивите местности на село Клисура и решил да направи параклис, като го кръстил на едноименната местност – „Света Б20170808_133946огородица“. Намерил приятели строители да вдигнат параклиса точно до старото оброчище, от което и сега си стои кръстът. Майсторите са от Сапарева баня и Самоков. Сред тях са Велко от Сапарева баня, Димитър Мулин, Александър Вуков, Станислав Дойнов, Ангел Емилов, Мартин Вуков. Стенописите са от Виолина – художничка от Самоков. Своята лепта дал и самоковският кмет, като отпуснал от Общинското лесничейство трупи за строителство. Вальо Вуков от Сапарево е направил красива каменна чешма. „Водата е изворна, идва от скала в планината“ – разказва Кайо. До параклиса Кайо е направил път, качил даже валяк, за да е широк и удобен, да се качват хората с колите си. „Като е сухо времето е като асфалтирано“ – допълва Кайо.

Строителството е вървяло с добри темпове и за три-четири месеца100_6095 от началото, параклисът вече е готов. „Искам тука, на това място, да идват хората – да запалят свещица, да се помолят за здраве на себе си и на близките си, да си направят чушка-пръжка. Хората от селото много се радват. Скоро ще откриваме параклиса и ще поканим много гости. Ще поканя и кмета на Самоков, Владимир Георгиев, който също ни помогна, разреши да се даде един камион с трупи около 12 кубика от Общинското лесничейство“ – сподели Николай Ласкин. Площта на параклиса е около 20 квадрата, а като цяло с прилежащата площ е около 2 дка.

Десислава Стоянова