Дупнишкия Алеко – 89 години от смъртта му

На 8 юли се навършиха 89 години от смъртта на Никола Додов, наречен Дупнишкия Алеко. На него е наречен един от най-красивите върхове в Рила – Додов връх.
Никола Додов основава дупнишкото Туристическо дружество на 12-ти април 1909 година. Избран е за председател на организацията , като остава на поста в продължение на 8 мандата. По време на неговото председателство на днешното дружество „Рилски езера“ се набират средства за строителството на хижа в Рила планина. Става въпрос за х. „Скакавица“, изградена през 1922 година. Тя е и първата хижа в България въобще. 
Към туристическото движение у нас Никола Додов се присъединява 27 години по-рано. През 1895 година е част от групата последователи на Алеко Константинов, водена от самия писател, която се отправя към Погановския манастир. Тогава у Додов се поражда желанието да обхожда неизвестните кътове на България и става ентусиазиран деятел на прохождащото туристическо движение.

Заради неговите заслуги в тази област Петнадесетият туристически събор, проведен на 24-26 май 1922 г. във Велико Търново, той е обявен за почетен член на организацията.

Признат е за доайен на българския организиран туризъм.
По случай 90-годишнината от рождението му през 1963 година един от върховете в Рила планина е наречен официално Додов връх(2661,2 м). Той е разположен в западния край на Мальовишкото било над циркуса на Урдините езера от север и долината на река Друшлявица от юг. По-старото му наименование е Друшлявишки връх. Когато през 1963 година е наречен официално Додов връх, там е поставена и паметната плоча на Дупнишкия Алеко.
Първите релефни карти на Рила и Осогово са негово дело, част е от градския хор „Родни звуци“, мандолинния оркестър, гимнастическото дружество „Македонски юнак“, археологическото дружество „Царичина“ и ученическото самообразователно дружество „Иван Вазов“.
Участва в Балканската, Междусъюзническата война и в Първата световна война. Никола Додов е инициатор и за издигане на паметник на загиналите във войните през 1912-1918 година.