ДСБ си дадоха среща в хотел „Рила“, искат единна президентска кандидатура на реформаторите

IMG_0502[1]В събота се проведе Националното събрание на ДСБ. Доста голямо учудване предизвика фактът, че демократите на Кънев избраха хотел „Рила“ за място на сбирката си, понеже от миналото мястото се свързва с „Мулти“.
Кънев бе единствената кандидатура за поста. За него гласуваха 502 делегати от общо 514. Единодушно беше избрано и новото ръководство на партията, което според устава се прави по предложение на лидера на партията.

Радан Кънев би избран за председател с 4 годишен мандат. Имаше 10 въздържали се и двама против. В Национално ръководство влязоха Атанас Атанасов – заместник-председател; Светослав Малинов – зам.-председател, Димитър Сяров – зам.-председател и членове Борис Станимиров, Людмила Илиева, Марта Георгиева, Катя Панева, Цветомир Петров, Зарко Маринков, Велизар Павлов,Стоял Яков. Към Националното ръководство, освен гласуваните от XV Национално събрание, членове, по право влизат и проф. Вили Лилков – председател на ДСБ – София, Йордан Иванов – председател на ДСБ – Пловдив, Васко Василев – председател на ДСБ Варна, Емил Мачиков – главен секретар на ДСБ.
Радан Кънев предложи на делегатите и те гласуваха единодушно политическа Резолюция на XV Национално събрание на ДСБ. В нея се казва, че Националното събрание на ДСБ изразява тревога от непоследователното поведение на българския премиер в условията на безпрецедентна геополитиеска криза и заплахи за националната сигурност. „ДСБ трябва да подкрепи или издигне кандидат за президент, който да получи широка гражданска подкрепа и да бъде гарант за геополитическата ориентация, националната сигурност и съдебната реформа. Националното събрание дава мандат за продължаване на усилията за консолидация на Реформаторския блок и за подкрепа на единен кандидат за президент. ДСБ да участва в срещи на Реформаторския блок само по тези две теми.
Малко преди избора Радан Кънев поиска за втори път доверието на делегатите като уточни, че е за последен. Според устава на ДСБ той може да заема лидерския пост в партията два мандата. Сегашното национално събрание се провежда година предсрочно заради новия устав, който беше приет през март. „Първия път бях наясно, че не става въпрос за четири годишен мандат. Сега пак не искам от вас 4-годишен мандат. Смятам, че една година е достатъчна, за да се види дали могат да се изпълнят целите на ДСБ, които сме си поставили“, каза Кънев.

Той определи целите на ДСБ така: изграждането на нов политически проект, който минава през привличането на авторитетни граждански фигури и обединение на ценностна основа. „Ние от поколението на 40-годишните трябва да кажем в каква държава искаме да живеят нашите деца след 15-20 години. Те трябва да живеят в общество, в което нищо не е над закона“, каза Кънев. Другата цел според него е формацията да се обърне към ценностите на българския проевропейски и прозападен патриотизъм, който винаги е стъпвал на основата на демокрацията и дълбоко ценностно е свързан с природата. „Огромна грешка на десницата е изоставянето на патриотизма“.

Според него решаващото за ДСБ не е дали ще оцелее Реформаторският блок. „Решаващо за ДСБ е само може ли ДСБ да превърне идейното си превъзходство в ясна политическа визия, обществено доверие и достатъчно подкрепа, за да бъде реализирана тази визия“, уточни лидерът на ДСБ. Преди това в доклада си пред делегатите той посочи, че пред РБ има три алтернативи за бъдещето – запазване в сегашния му вид, радикално скъсване на всички партньорства и консолидиране на гражданското общество и средната класа в силен автентичен нов проект, в който ДСБ да запази своята идентичност. „Аз заставам зад третата алтернатива“, заяви Радан Кънев пред делегатите.

Радан Кънев каза, че заради вътрешните боричкания в РБ и личните амбиции програмата на десния съюз в частта за реформа в прокуратурата по румънския модел е била предадена. „Нашата програма в сферата на държавната администрация беше услужливо забравена още на първия ден от влизането във властта. Между партиите от РБ започна недостойно състезание за партийни назначения“, посочи лидерът на ДСБ. Той разкритикува и работата на министрите от РБ в две сфери – в образованието и здравеопазването. Министър на образованието е лидерът на ДБГ Меглена Кунева, а на здравеопазването – Петър Москов, който отказа да напусне министерския си пост след като ДСБ излезе в опозиция. „В тези сфери програмата ни беше оставена на произвола на ГЕРБ, в момента те се носят по течението“, каза Кънев. Положителна оценка даде единствено за работата на външния министър Даниел Митов и за министъра на отбраната Николай Ненчев. „Единствено Ненчев и Митов ми пречат да кажа, че ние трябва да свалим доверието от всички министри от кабинета на Борисов. Да изпратиш министрите си в Сочи и във Варшава да защитават националните интереси, а през това време в някаква селска градинка да говориш обратното е глупост“, каза Кънев.

Кънев нарече пълен окончателен провал разследването на аферата „КТБ“ и наказването на виновните. Според него такива са и медийната политика и отказът от реформи. „В България има държавна колаборация с прокуратурата. В България има свърховластен главен прокурор и свръховластен министър-председател“, смята Кънев.