Дрогирани ли вилняха в Лаго и съсипаха заслона „Втора младост“? „Властите трябва да вземат мерки, вече ни е страх да идваме в Лаго. И тук е пълно с престъпници“ – оплакват се самоковци

За пореден път огорчение сполетя десетки любители на Лаго и хората, изградили, така наречения „Заслон „Втора младост“. Завчера, като отишли до него, за да се видят и поприказват, се ужасили от гледката. Цялата покъщнина на заслончето е съсипана. Найлонът, с който е покрита малката постройка, е нарязан, хранителните продукти са стъпкани на земята, размазани са по пейките и масите, храна е вадена и сваляна от рафтовете и брутално е унищожавана, с хляб и варени картофи са писани вулгарни надписи по дървената част на вътрешното пространство на заслона.

„Каква младост отглежда Самоков, какви деца възпитават тези родители, къде е властта, къде са институциите?“ – питат през сълзи възрастните хора.

„Каква е тая злоба у млади хора, какъв е този нагон за разруха?! Днес е „Втора младост“, утре ще е нещо в центъра на града. Къде отива Самоков?“ – питат се в Лаго.

„Ножът, с който е рязан сигурно найлона, е оставен на масата пред вратата. Това закана ли е, какво, да се чуди човек какво да мисли. Вече ни е страх. Страшно е, ако наистина младите хора в Самоков отиват в такава посока“ – споделят местни.IMG_2088

„Събрахме си пари и указателни табели, за тебели с весели надписи, с приканване да се пази гората, да не се замърсява природата, да се събират отпадъците. Този заслон го направихме за всички самоковци. Тук събота и неделя идват млади хора, идват с децата си, ползваха всичко в заслона, правеха си барбекю. НапраIMG_2092вихме и къщичка за птички. Идваше едно синигерче, даже вода му давахме. Защо се отнасят така с изграденото от нас, то е за всички. Много сме разсртоени, от пейките пък са делкали и са ги съсипали…“ – добяват хората, които се събират ежедневно вIMG_2086 заслона.

„Обадихме се на сайта „Самоков инфо“ с надежда, като се даде гласност, нещо да се направи, отчайващо е, нямаме думи“ – споделят хората, изградили „Втора младост“.

„Идваме тук всеки ден – и през лятото, и през зимата, на никой лошо не пIMG_2094равиме и на никого нищо не искаме. Защо ни съсипват любимото място за срещи и приятни разговори? Няколко човека от нас са ги видели тези млади хора, това ли е младежта на Самоков? Така ли се възпитават децата на Самоков  – да трошат и да унищожават?“ – сипят въпрос след въпрос хората, който обичат Лаго и разходките в него.

Трима пенисионери са забезали във вторник вторник вечерта 4 момчета и две момичата да седят на пейките в близост до заслона. Пенсионерите си тръгнали към 18 часа. На другия ден сутринта намерили погрома в горската къщичка за възрастни. Две от момчетата били с голи глави, на видима въдраст около 14-15 години.

Шокиращо е също, че до заслона са изкопали доста голям ров, не е известно с каква цел. Всички, които станаха тези дни свидетели на гледката предполагат, че това не може да бъде направено от човек, който е в нормално състояние. „Или са пили пяни, или са били дрогирани“ – предполагат самоковци.

За пореден път постройката се унищожава. Преди това се сучи през май месец миналата година. Тогава постройката бе напълно съсипана.

Въпреки злонамереното отношение, самоковци в близост да „Втора младост“ са започнали изграждане на малък параклис. Вече първите дарители са дали средства за основите.

Очакванията са полицията и другите власти да вземат мерки и да открият злосторниците.

Десислава Стоянова