Дрехите не са боклук – кампания в Самоков

 

В Самоков има контейнер, където можете да изхвърлите ненужния си текстил и обувки, с което:

1. Ще допринесете за опазване на природата.

2. Ще помогнете на фондация за борба с рак на гърдата “Една от 8” !

В бившия ЦУМ на първия етаж, магазин Мания.

Ние от магазини Мания винаги сме вярвали, че дрехите заслужават втори шанс, вместо да отиват в боклука. Те причиняват сериозни екологични проблеми, когато не се рециклират правилно. Създадохме кампанията Дрехите не са боклук, за да променим системата за изхвърляне на ненужния текстил и всеки да намери подходящото място за дрехи, обувки и домашен текстил, които вече не използва.

Как ще го направим?
Във всеки магазин Мания и Мания OUTLET в цялата страна има специални пунктове за събиране на дрехи, обувки и текстил. Тук, без специални условия, всеки може да остави това, което е ненужно за него. Ние ще обработим цялото събрано количество и ще го изпратим на нуждаещите се в Африка и Азия.

Благодарение на тази инициатива, всеки месец ние ще подкрепяме още една социална кауза – събраните средства от кампанията ще помагат на Фондация „Една от 8“ да направи поредната стъпка в подкрепа на жените с рак на гърдата в България. Те ще предоставят специално изработена розова чанта „Не си сама“ с аксесоари и информационни брошури на жените, преживели мастектомия.

Ако изхвърлиш дреха в общия боклук, тя ще стигне до сметище и ще започне да гние с години. Докато се разгражда, ще отделя сметищен газ, токсичен варовик и метан. Само за пример – дрехите от материи, които не са биоразградими, могат да стоят на бунището повече от 200 години, стари обувки се разлагат за близо 10 години, а гумените им подметки – между 50 и 80 години.

Синтетичните влакна не се разграждат, а вълнените при разграждането си произвеждат метан, който е основен виновник за глобално затопляне. Към тази картина можем да добавим и боите и химикалите, вложени в текстила, които замърсяват почвата със силно отровни или опасни химични съединения. В същото време съществува реална възможност по естествен път, следвайки пътя на хранителната верига, те да попаднат в организма на хора и животни.

В България се ‘‘произвеждат‘‘ почти 100 000 тона отпадъци от стари дрехи и обувки годишно. В същото време последните статистики за страните от ЕС сочат, че между 30 и 50% от закупените нови дрехи се събират разделно, останалата част отива на бунището. Процентът на разделно събрани дрехи и обувки в България клони към нула. Изследване на „Грийнпийс“-Германия от 2015 г. открива, че около 40% от нашите дрехи са носени рядко или никога. Още малко факти – за производството на килограм памук са нужни между 10 000 и 20 000 литра вода; ¼ от световното потребление на пестициди се пада на производителите на памук; около 20% от индустриалното замърсяване на водата е свързано с боядисването и обработката на текстил.

Те могат да живеят нов живот – да се носят от друг човек или да бъдат преработени в нова суровина. Текстилните изделия, които не могат да бъдат повторно използвани, получават нов шанс като текстилни нишки или се използват за производство на други продукти за строителната, мебелната и шивашката промишленост, както и за бита – различни видове хидроизолации, стелки за обувки, вати за шивашката промишленост, изолиращи материали в автомобилната индустрия и много други.

Специалните пунктове са нашата алтернатива на всички тези шокиращи данни! Тук можеш да оставиш дрехите, които няма да носиш, които не харесваш, не ти стават, смяташ за износени. Тук е мястото на самотния чорап и ботушите от миналата зима. И на дрехите на децата, които не можеш да прежалиш!
Ние знаем, че те пазят твоите най-скъпи спомени – от първата среща с любимия, от сватбата на сестра ти или раждането на детето. Пуловерът от мама или ефирната рокля от любимата приятелка – трудно е да се разделите…
Но не и когато така ще направиш добро!
Ненужните за теб дрехи могат да помагат! Могат да топлят! Могат да осигурят подкрепа!
Включи се в инициативата на магазини Мания и открий нашите пунктове в магазините ни в цялата страна. За всеки опакован пакет с дрехи ще получиш и допълнителна отстъпка – потърси наш консултант, преди да поставиш своите дрехи в пунктовете.