ДПС иска да се върне нощния шум, курортите да не са старчески домове

ДПС внесе в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от шума в околната среда, съобщи народният представител Хамид Хамид 

„С внесения законопроект целим да преустановим пълното унищожаване на голяма част от българския дребен и среден бизнес. По данни на Асоциацията на ресторантьорите спадът това лято е над 40 %. Последните изменения, които бяха внесени от предходната сесия постигнаха пълно унищожаване на този бизнес и голям отлив от българските курорти. Някой целеше да вкара туристите по хотелите и те да не излизат навън. Ние не желаем българският туризъм да се превръща в пенсионерски или българските курорти да се превръщат в старчески домове“ – заяви още Хамид.

Строги забрани за шум от различни източници между 23:00 и 08:00 ч., както и от 14:00-16:00 ч. всеки ден, приеха депутатите през юни с промени в Закона за защита от шума в околната среда. До 10 хил. лв. санкция за нарушаване на забраната от дискотеки и заведения, предвиждаха още промените.

„Днес е един добър ден за българската нация. От НФСБ считаме, че е изключително необходим, важен и актуален този закон“ – коментира преди месеци инициаторът за промените Валери Симеонов.

Кой ще подкрепи внесените промени от ДПС – питат се депутати от дясното пространство. Интересно е дали БСП ще даде вота си в подкрепа на предложението на ДПС. Вс повече градове стават конфликтни заради висок шум. Преди месеци се стигна до саморазправа между вдигаща шум компания и собственици на частен дом, които направиха забалежка на празнуващите. Забалежка за шум доведе до бой в квартал „Горубляне“. Същото се случи и в Харманли, където беше пребит мъж, направил забелажка срещу шумен купон. Пострадалият беше с комоцио, без опасност за живота.