Дом за стари хора „Сем. д-р Калинкови“ с 80–годишен  юбилей

Общинският съветник от Реформаторски блок, Светлана Атанасова, поздрави шеimg_07741фката Виолетка Павлова, екипа й и домуващите

С тържество, в петък, Домът за стари хора“Сем. д-р Калинкови“  отбеляза 80-годишен юбилей. Празникът беше уважен от множество самоковци. Сред тях бе и народният представител д-р Красимира Ковачка.

Поздравителен адрес имаше от Светлана Атанасова. “ Уважаема г-жо Павлова, приемете сърдечните ми поздраimg_07821ви по случай 80-годишния юбилей на Дома за стари хора “Семейство д-р Калинкови” – град Самоков. Г-жо Павлова, Вие и целият екип, който ръководите, през годините доказахте своя професионализъм. Доказахте обаче и друго – че в сърцата си носите обичта към хората и знаете как се обгрижват възрастни и болни, които се намират далеч от родния дом и семейството си. Чрез вашето отношение в трудното ежедневие, вие давате кураж и сили на домуващите, за да почувстват институцията ви наистина като Дом.

Вие сте достойни продължители на мисията на първите дарители на Дома – семейство д-р Георги и Екатерина Калинкови.

Пожелавам ви здраве и успехи и в бъдеще на благородната ви социална и хуманна кауза“ – се казва в поздравителния адрес на Светлана Атанасова.

За историята на Дома говори Виолетка Павлова, която е негов директор

от 2004г. Пръв директор е бил д-р Атанас Перниклиев, през годините на ръководната длъжност са били Дибеков, Янка Стоименова, Никола Попов, Живко Караджинов.

Домът е изграден през 1928г. от Екатерина Калинкова по завещение на съпруга й – Георги.

Основите му се полагат през 1928 година, благодарение на дарителите Екатерина Сребърникова- Калинкова, родена в гр. Самоков през 1865г. По заръка на съпруга й д-р Георги Калинков , виден политик, общественик, дипломат, д-р на юридическите науки,  дарява 200 хил.лв.за построяване на приют за възрастни и немощни хора. Това е дало възможността да се започне строеж на дареният от Общината парцел. Сградата е завършена и обзаведена през 1935-1936г. Домът носи името на дарителите.

Георги Калинков е бил общественик, четири пъти е бил съветник в Софийска община, депутат в 14 обикновено Народно събрание от листата на демократите.

Дипломиран юрист с докторска дисертация за търговските дружества в Университета в Брюксел.

През 1991г. се получава разрешение за строитimg_07911елство на новата част. Капацитетът се увеличава на 120 души.

През 2007г. са отпуснати 954 188лв. за основна реконструкция на сградата. Запази се фасадата, а вътре се направи цялостен ремонт. Строителните дейности завършиха през 2010г. и на 6-ти декември бе откриването на обновената сграда.

В двора му се намира и паметната плоча на Пит Майер, който има много голям принос за утвърждаване авторитета на Дома и за подобряване на условията в него.

Директорката Виолетка Павлова и кметът Владимир Георгиев откриха в петък плоча с ликовете на Георги и Еimg_07881катерина Калинкови. Плочата се намира на фасадата на Дома.

В програмата за рождения ден участваха фолклорната група с ръководител Даниела Георгиева и на Стоян Димитров от Говедарци.

Сред гостите бе и правнучката на Георги Калинков, която, говорейки за предците си, се разплака от вълнение.

Десислава Стоянова