Докога ще има бунища около града и селата?

Разговор по темата инициираха самоковци преди месеци, на който откликнаха национални медии. Въпросът се задава и от десетки мастни, появиха са даже групи във ФБ, които дават трибуна на щекотливата тема. В отговор дойде и отговор от Общината. Оттам оповестяват, че:

„Вече можете да подавате сигнали и да изпращате снимки на посочения телефон, отдел “Екология”, Община Самоков. Депонирането на отпадъци в Регионалния център за граждани е безплатно!

Община Самоков изготви програма за справяне с нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в северната част на Самоков.
В изпълнение на програмата бяха монтирани винили на билборда на входа на Драгушиново с телефон за подаване на сигнали.
Телефонът на отдел „Екология” вече има инсталирани Viber и WhatsApp, чрез които ще могат да се получават снимки със сигнали за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.
Чрез информационните табла, Общината търси съдействие и от гражданите, за да бъдат наказвани нарушителите.
На пътя за Драгушиново при бившия завод „Любчо Баръмов” и на обходния път на Самоков е направено улично осветление, което да осигури видимост на терените и през нощта. Поставени бяха и мантинели. Друга мярка, в изпълнение на Програмата за ликвидиране на сметищата е поставяне на допълнителни камери към изграденото видеонаблюдение. Новите шест камери, които са поръчани вече на доставчика, ще бъдат монтирани до края на април. Те ще бъдат с много добри технически параметри, висока резолюция, опция за изчистване на образа за разпознаване на лица и номера на автомобили и възможност за нощно виждане. С
вързаността им към мобилна връзка и техническите им възможности ще позволяват камерите да подават сигнал в реално време към полицията, ако в охраняваната зона се регистрира движение.
Друг аспект, по който се работи, е ангажирането на хората с каруци от махалата, чиято дейност е основно свързана с извозване на отпадък, да го депонират в Регионалния център за управление на отпадъците. Голяма част от нерегламентирано изхвърления отпадък е от тях.
Именно за това бе важно, тези хора да се стимулират да извозват до депото. В началото на миналата седмица, кметът Георгиев проведе разговор с тях, като пое ангажимент да бъдат стимулирани за всяка каруца, депонирана на Регионалния център. В резултат на този разговор, по списък, който се прави в Регионалното депо, за десет дни са депонирани 45 каруци отпадък“.
Има много мнения за бунищата около Самоков и селата, на една позиция за всички, че град с такава атмосфера не може оправдае името „Бялата порта на Рила“. Ще проработи ли Програмата, ще покаже бъдещето. Кой ще съставя актовете, каква ще е събираемостта им, ще възникнат ли конфликти, ако някой снима нарушителя, ще има ли саморазправа? – това са само част от въпросите, задавани по темата от местни. Надеждите на тези, които се впечатляват все още от мястото, в което живеят, са че ще се сложи край на създаването на сметища около града и селата.