Днес е Възнесение Господне (Спасовден)

panihida-2

На четиридесетия ден от Възкресението си Иисус се явил за последен път на учениците си. След като беседвал с тях, ги извел извън града и ги повел към Елеонската планина (на около два километра от Иерусалим, до Витания, където бил възкресил Лазар).

Когато се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял Се отделил от земята и, подет от облак, Се издигнал към небето при Своя небесен Отец. Не изчезнал веднага от погледа им, а се издигал постепенно, докато станал невидим за погледа им в пространствената отдалеченост нагоре във висините. Апостолите се поклонили на Възнасящия се Господ и не могли да откъснат поглед от чудната гледка. В този момент пред тях застанали двама ангели в бяло облекло, които им казали „мъже галилейци, какво стоите и гледате към небето? Този Иисус, Който се възнесе от вас на небето, ще дойде по същия начин, както Го видяхте да отива на небето“. Така небесните вестители потвърдили думите на Христа за Второто велико Негово пришествие и следващия от това Всеобщ съд.

Според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като богочовек. Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение.  Според поверието, на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Затова в събота след празника се отбелязва Черешова Задушница.
Спасовден е професионален празник на хлебари, сладкари, шофьори, хотелиери и цветари. На този ден имен ден празнуват: Спас, Спаска, Спасена, Спасимира.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!