Днес е Велика събота. Сайтът „Самоков инфо“ пожелава светли празнични дни на читателите си

179968839_4072241209481702_535629387911208807_n
Проф. Христо Темелски напомня, че на Велика събота Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането Му в ада. Според обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили ги в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалече от Голгота.
При погребението на Иисуса присъствали Мария Магдалина, майка на Яков и Йосиф.
Първосвещениците и фарисеите знаели, че Иисус Христос е предрекъл възкресението Си. Не вярвали на предсказаното, но се страхували да не би Апостолите да откраднат Тялото на Иисус и за това измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.
Положен вече в гроба, Духът на Иисус Христос слязъл в ада, за да проповядва и там победата над смъртта и дявола и да изведе оттам за царството небесно душите, които с вяра очаквали Неговото идване.
Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв Човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.
Страстната седмица е най-дългата седмица в годината, наситена с много тъга и покъртителни изживявания.
 Тази година посланикът ни в Израел Румяна Бъчварова ще получи Благодатния огън от църквата на Божи гроб и ще го предаде на нашата делегация, която ще чака в самолета на летището в Тел Авив.
Делегацията е в състав Врачански митрополит Григорий, шефът на вероизповеданията при Министерски съвет Емил Велинов и дякон Филип Цветанов от Врачанска епархия. Тя ще лети с правителствения „Фалкон“.
На столичното летище благодатният огън ще бъде посрещнат от Главния секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим, придружаван от по двама духовници от всяка епархия.
Миналата година заради пандемията наша делегация не пътува до Светите земи.
Тези, които не са успели да боядисат великденските яйца на Велики четвъртък, днес може да го напровят.  След въздържанието на Разпети петък, съботата е денят за довършване на подготовката за празника.