Днес близки, спортисти и планинари изпратиха Георги Чешмеджиев /Чешме/ – създателя на стотици ориентировачи от Самоков

20171030_150149Угасна животът на създателя на ориентиреното в Самоков. Георги Чешмеджиев се състезава до последен дъх, миналата година стана втори в оспорвана надпревара. Ще го запомним като честен човек и отличен треньор – споделиха през сълзи опечелени негови приятели и близки.
Днес следобяд в Митрополитската църква бе поклонението пред създателя на школата по ориентиране в Самоков Георги Чешмеджиев. Той почина след боледуване на 82 години. Десетки спортисти, неговви приятели и колеги, туристи, хижари и планинари дойдоха да си вземат последно сбогом с Георги и да изкажат съболезнования на близките му. Цветя и венци донесоха на приятеля и треньора си десетки ориентировачи от Самоков. „Чешме“ – така го знаят всички в Самоков, в София и цяла България. Георги Чешмеджев се ползваше с уважението на ориентировачите и планинските бегачи от няколко поколения.
„Миналата година участва в Купа „България“ – Златни пясъци и се класира втори. Стрхотен спортист, уникален човек“ – сподели една от възпитаничките му. „С Георги Чешмеджиев тренирахме дълги години, създане ориентировачи от Самоков цяла школа. Мисля, че от около 88-ма година започнахме тренирвки при него, аз Дани Жаркова и Христо Манов. Ние сме от най-активните стари състезатели. Само тази година имаме 10 старта. Георги Чешмеджиев остана в сърцата и ще го помним като много честен човек, много откровен, даваше всичко от себе си за спорта“ – сподели Петър Бранков.
„Познавам Георги много отдавна. Беше секретар на Туристическото дружество в Самоков, организира едни от най-големите състезания по ориентиране. Организира много туристически мероприятия, създаде Клуба по ориентиране „Соколец“, някъде в началото на 90-те години. Привлече много млади състезатели, които вече са минали или са в националната спортна академия. Той изгради едни от най-добрите ориентировачи, нека не изборяваме имена, със сигурност ще пропуснем някой, много са, но сред тях са Петър и Георги Доганови, Дани, Петър Бранков, Христо Манов и още много. Ще го запомня с неговата човечност, постояннство, той е основател и на Купа „Рила“ – регионално състезание. Носител е на множество отличия, трамоти, награди, медали“ – сподели със сълзи и Славка Чифтофска, която също е тренирала ориентиране.
„Ще го запоня като добър човек, работихме заедно в ръководството на „Рилски турист“. Честен човек и отличен спортист. Загубих един добър приятел“ – сподели Борис Стрински.
Георги Чешмеджиев почина на 82 години. Роден е в Самоков. Работил е дълги години в някогашното предприятие „Рилски лен“ като снабдител. През целия си живот се е занимавал с ориентиране. Основател на множество състезания по ориентиране.4esme