Димитър Радойков – 140г. от рождението му. Откриха изложба в Самоков

Бил учител в Самоков, поставял пиеси, създал галерията в Русе 

Снощи в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ бе открита изложба на Димитър Радойков. Тя е посветена на 140 години от рождението му.  Четири художествени галерии – от Самоков, Казанлък, Русе и София, обединиха усилия, за да покажат творбите му. Издаден е и каталог по повод годишнината. Голяма част от творбите му са в частни колекции в САЩ и Европа.

Димитър Радойков е роден в Самоков, художникът наследява таланта от баща си, самоковския зограф Васил Попрадойков, който работи редом със Захари Зограф и изографисал църкви в България и региона. Още в ранните му детски години баща му го научава на тайните на занаята. Наскоро икона от художника се продаде на търг за 15 000 лв. начална цена. С подкрепата на заможни роднини от търговски род и упорития си труд, талантливият самоковец завършва с отличие първия випуск на Рисувалното училище в София при проф. Иван Мърквичка. Става учител първо в Казанлък, а след това и в Русе. И на двете места той черпи вдъхновение от природата, рисува пейзажи от Розовата долина и река Дунав.

Димитър е не само художник, а и активен културен деец. Още като учител в Самоков той поставя редица пиеси, като активно участва в целия процес – от сценографията и режисурата до първостепенните роли. С всичко се справя отлично и печели слава и уважението на своите съграждани. Докато е учител в Русе, той става един от основателите на Русенската художествена галерия през 1933 г. Там продължава да се занимава с театър, този път като художник-декоратор.

В ролята си на учител Димитър отново изявява умението си да вдъхновява и да бъде в центъра на събитията. С учениците си той участва в редица ученически изложби и конкурси като печели международни награди. Благодарение на таланта си той оказва благотворно влияние върху учениците си и голяма част от тях стават именити художници–Иван Пенков, Станю Стаматов, Чудомир, Васил Захариев, Илия Петров, и др.

Картините на Димитър Радойков могат да бъдат видени в Самоковската художествена галерия „Проф. В. Захариев“ до 15 октомври 2019 г.