Димитър Джелепов – Лъвски: В първата си предизборна кампания имах кураж да посоча проблемите, както и съответните решения

Снощи в Младежкия дом незивисимият кандидат за кмет и общински съветник Димитър Джелепов –Лъвски закри кампанията си. Срещата протече в непринуден разговор, зададени му бяха много въпроси, на които той отговори в свой стил, тръгвайки от глобалното към частното, показвайки познания на тематиките и сравнявайки ситуацията в Самоковско с тази в прогресивните държави. Основното в неговата предизборна програма е развитието на икномиката, което би гарантирало успешно решение за проблемите – безработица, бездомни животни, маргинални общества, напускане на младите от родния им край.

На въпрос дали е проявил интерес към кандидатите за кметове и съветници от другите партии, Димитър Джелепов сподели, че се е запознал с всички предизборни програми. Той напомни, че е избрал да бъде независим. Според него има много стойностни кандидати за местна власт, но нито една партия не е предложила икономическа реформа. „Още от древни времена хората живеят там, където има капитали. Който иска да живее нормално, избира място, в което са осигурени условия – за работа и достойно заплащане на труда. Трябва да се отвори капсулирания кръг за нови инвеститори. Трябва да сменим икономическия модел“ – заяви Димитър Джелепов.

Един от въпросите бе за бездомните животни.

Той сподели, че е проучил успешни практики в други градове в България и в чужбина. „Бездомните животни трябва да бъдат кастрирани и да се настанят в приемни семейства. Свързах се с организация, която се занимава с такава дейност. Споделиха ми, че биха искали да имат представителство в Самоков. Могат да съдействат за изграждане на приют и в Самоков. Грижата за животните трябва да бъде хуманна, варварското избиване на животни е недопустимо!“ – заяви Димитър Джелепов. Самият той сподели, че преди дни е осиновил коте, чийто стопани са заминали в чужбина.

Друг въпрос бе за работата на общинска администрация. Според Димитър Джелепов е необходимо да се направи реформа. „В общинска администрация има над 300 души, отговорностите са размити. Получава се неразбория и страдат хората, които имат нужда от услуги. Бюрокрацията в общинска администрация е мащабна. Ясният модел е преструктуриране. Общинска администрация да се сведе до минимум и да се въведе модерна електронна система за обслужване“ – поясни Димитър Джелепов.

Бяха зададени и въпроси за Синята зона. Димитър Джелепов заяви, че е за спазване на реда. Според него обаче, след като има недоволство от въвеждането й, би следвало да се обсъди територията, която обхваща. „За всичко, свързано с нея, трябва да има допитване до обществото. Такава е практиката в демократичните държави. Обществото трябва да се изказва по всички теми, които променят ежедневието му. Но в демократичните, правови държави, има и ред. Редът трябва да се спазва“ – категоричен е Димитър Джелепов.

Бе поставен въпрос, ако бъде избран, ще може ли да се справи със сметищата в града, около него и селата. Джелепов отново подчерта, че темата е свързана с икономиката и ефективното управление на депото. „Защо при наличие на модерно и скъпо депо, има сметища?“ – попитаха го дошлите на срещата. Според Джелепов трябва да се осигури достъп на самоковци до депото, да се организира превоз на отпадъците до него. „Трябва да се имат предвид необходимостите на хората, за да се решат проблемите“ – припомни той.

Присъстващи му зададоха въпрос за състоянието на Боровец и причините за изоставането му в сравнение с други курорти. Димитър Джелепов заяви, че за курортните селища в Самоковско – Боровец и Мальовица, е необходима по-добра грижа, свързана с изграждане на инфраструктура. „Приходите от Боровец трябва да влизат в общинската хазна и от тях да се инвестира за подобряване на курортите – за развитие на зимни спортове, летен туризъм, съобразно новите климатични условия, както и да се правят усилия за запазване на природата им“.

„Днес поставих края на първата си предизборна кампания. Запознах се с много хора, говорихме за техните проблеми, които са доста и различни, погледнах отблизо как функционира самоковският обществено–политически живот. Учех се. Не се изплаших! Имах кураж да посоча проблемите. Аз предлагам и решение за тях“ – заяви в заключение Димитър Джелепов.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!