Димитрина Божилова днес черпи всички приятели

Много усмивки раздаде рожденичката, много поздрави и добри пожелания събра. Димитрина обаче се тревожи, че ще махат репа й и няма да може да работи повече

На репчето до пощата днес от сърце черпи за 70-годишен юбилей Димитрина Божилова. “И врагове да имаше, пак щеше да ги черпи” – смееше се нейна приятелка, докато поздравяваше Димитрина.

Всъщност Божилова врагове няма, защото е добра и готова винаги да откликне. Тревога в душата й имаше обаче и на рождения ден, защото са й казали, че ще махат репа й и тя няма да може да работи. Същевременно Димитрина по решение на Общински съвет – Самоков утре ще се сдобие със сребърен медал. Едва ли обаче такова призвание е със значението на хилядите благодарности и аплодисменти, които Димитрина получава от сродните й души.

Тя и мъжа й, Гебо, създадоха радуилския Бобфест, те сложиха началото и на Международния фестивал в Македония. Той тръгна от един селски събор, а днес, вече 14 години, събира певци и танцьори от Балканите. “Заклела съм се да продължа каузата на Гебо” – каза днес през сълзи Димитрина.

За толкова години по фестивалните сцени Димитрина пари не направи, но създаде много приятелства. “С Гебо всичко тръгна от един танц. Той продължи цял живот” – признава Димитрина. С Гебо се запознали още като студенти в Дупница, учили за учители. Запознали се на Осми декември. Гебо я поканил на танц и тя приела. Така Димитрина станала Гебова от Паталеница, Пазарджишко, та дошла завинаги у Самоков.

“Пожелавам си да съм здрава, да са здрави моите близки, да са жизнени приятелите ми и да се обичаме” – пожела на рождения си ден Димитрина Божилова.

Десислава Стоянова