Деца от Самоков ходят с ножове и палки на училище

Оръжията се отнемат от учителите, но тогава, когато ги видят или намерят

Деца ходят на училище, въоръжени като за война – с боксове, ножове и електрошокови палки. Този арсенал е бил иззет от ученици в Самоков, а директорът и полицията разказват, че на мястото на отнетите оръжия бързо се появяват нови.

„През учебната 2018/2019 са 9 бокса, 8 ножа и 2 електрошокови палки”, казва Мариан Бончев – инспектор в „Детска педагогическа стая“ в РУ- Самоков.

Училището е „Неофит Рилски” в Самоков. В него учат 960 ученици, а сред въоръжените има дори деца под 14 години. Оръжията се отнемат от учителите, но тогава, когато ги видят или намерят. На рутинни проверки нямат право. „Те сами идват, клеветят се, госпожо, еди-кой си има в себе си бокс”, казва директорът на ОБУ „Неофит Рилски” гр. Самоков – Мариана Солунска.

„Учителите ни е страх, защото особено по-големите деца, 8-9ти клас изпитват понякога агресия. Такава, че ние не знаем дали няма да се нахвърлят върху нас”, коментира главният учител Иванка Николова. До бой с оръжия в училището до момента не се е стигало.

Христо, който е собственик на магазин показва какво най-често търсят учениците. „Ножове, пеперудки, боксове такива работи. Имам доста, но продавам на лица над 18 години и които знаят за какво става въпрос”, казва Христо Станчов.

Интерес обаче – има. Деца търсят ножове в магазина му всяка седмица. „Цената е 9 – 10 лева, всяко едно дете може да се сдобие с такава сума и да си купи”, казва още Станчов.

И въпреки, че по закон трябва да имаш 14 години, за да си купиш нож или бокс, от полицията признават, че законът не винаги се спазва. „На непълнолетни не се предоставят, но боксовете могат да се закупуват от по-големи пълнолетни, електрошоковите палки могат да се поръчват по интернет, ножовете също се продават като сувенири по сергии, по магазини“, казва още Мариан Бончев. Именно в районното се съхранява иззетия арсенал. „Единственият начин да се спре това нещо е да се сложи скенер на входа на училището, друг начин просто не виждам”, казва още Мариана Солунска.

На децата, хванати с оръжие, ще бъдат наложени възпитателни мерки. А родителите им подлежат на глоба.

Източник: https://nova.bg