Депутатът от Продължаваме промяната Ал. Дунчев: След проверки в Рила бе разпоредено спиране на сечите в над 600 декара вековни гори в 6 сечища над самоковски села

„И малко надежда, че с общи усилия можем да спасим българските гори, да помогнем на държавата да заработи и да предотвратим бедствия, като тези в Карловско!

Благодарност към всички колеги от ЮЗДП, ИАГ и РДГ София, които се отзоваха на сигналите, както и на всички граждани от Самоков, Мала Църква и Говедарци, които непримиримо настояваха за сериозни проверки в горите край Национален парк Рила“ – сподели депутатът от Продължаваме промяната инж. Александър Дунчев.

 

След 2 дена проверки в Рила, бе разпоредено прекратяване на сечите в над 600 декара вековни гори в 6 сечища над самоковските села Мала Църква и Маджаре. И след години на безпощадна и безконтролна сеч, довела до едно от най-големите обезлесявания в България! Невиждан успешен прецедент в българските гори, резултат от участието на медия и граждани, които дадоха кураж на горските инспектори да приложат закона, против волята и натиска на нарушителите. Как се стигна до тази промяна и може ли подобен истински държавен контрол да се приложи във всички български гори – кратък обзор на резултатите, причините и решенията:

  1. РЕЗУЛТАТИ

– установени са километри незаконни горски пътища, прокарани с фадроми, и изсичане на най-едрите дървета покрай тях, довели до брутално унищожение на гората и ландшафта, и създаващи перфектни условия за последващи незаконни сечи, ветровали, ерозия и наводнения;

– незаконни сечи на стотици дървета в и извън сечищата, прикривани най-често с фалшиви марки, и водещи до дълготрайно унищожаване на екологичните, ландшафтните и туристическите функции на тези уникални гори;

– позволителните за сеч в 3-те държавни сечища в отд. 713 са обезсилени, а днес се очаква обезсилване и на позволителните в 3-те общински сечища в отд. 697; след сходни проверки бяха прекратени 5-6 незаконни сечища и до Боровец, Ихтиман и Копривщица!

(виж всички сигнали за нарушения над Мала Църква на http://app.gorata.bg, както и всички протоколи за проверките в 6-те сечища на https://drive.google.com/…/1LQQ25ITKxkOWxkh4EfykqFXTx…/view… )

  1. ПРИЧИНИ

– 2011 г. с новия Закона за горите се създадоха 6 държавни горски предприятия с една основна задача – да улеснят правенето на пари от държавните гори, като грижата за гората и поддържането на екологичните и обществените функции останаха на заден план;

– 2011 г. в горите се пуснаха да работят частни „търговски фирми“, които в 80% от случаите закупуват дървесината на силно занижени цени, а над 50% от закупуваната дървесина е „на корен“ (вид скрита концесия), което им позволява да крадат жестоко, и в резултат на натрупаната за сметка на държавата и общините финансова мощ, започват да си купуват политически чадър (фирмата със сечите над Мала Църква е от с. Доспей, където преди дни бе установен купен вот, дори за БВ) и да указват брутален корупционен натиск, вкл. на ниво министъра, върху цялата горска система. Това води до спирала от занижен контрол, още повече кражби и до още повече злоупотреби, които накрая кулминират в унищожение на горите като в Самоков, Ихтиман, Копривщица, Странджа и навсякъде.

– По-специално финансовото източване и бруталният натиск на фирмите върху горската система в горите над Мала Църква и Маджаре е довела до едно от най-страшните обезлесявания в България (виж сателитните снимки), а при проверката се разпознаваше по неистовите опити на горските служители да прикриват и узаконяват нарушенията на фирмата (нарп. с лошо предварително маркиране на гората за сеч, с подмяна на технологични планове, с всевъзможни лъжи, че пътищата били стари, че били временни, а стотици дървета с корените лежат отстрани, изкопите по 1-3 метра….), по липсата на установени нарушения, преди нашата проверка. Въпреки, че всички разследвани от нас фирми са хванати с десетки нарушения през последните 2-3 години, на нито една фирма не е написан акт, не е отнет лиценза, не е прекратен договора!!! А актовете са винаги 1% от стойността на кражбата, и ако не паднат в съда, пак не спират никой! Да не говорим, че фирмите, и дори секачите са с чисто нова и мощна техника, а проверяващите, ако имат превоз, той е в отчайващо състояние…

  1. РЕШЕНИЯ

– Горска реформа и промени в законите докато НС се управлява от мафията, няма да са лесни. Поне чрез парламентарният контрол ще продължаваме да настояваме за приемане на административните мерки за деполитизация, прозрачност, защита на вековните гори и свободна конкуренция на горския бизнес, за които се борим вече цяла година, и чието прилагане е въпрос единствено на политическа воля, без законови промени. Най-простото е да се спрат скритите концесии „на корен“, както вече се прави успешно в стопанства като ДЛС Дикчан и ДГС Гърмен, и да се прилагат електронни търгове за всички дейности в горите!

– А за защита на горите над Мала Църква и Маджаре, както и в Ихтиман, Копривщица, и навсякъде, където подехме битка, ще настояваме до последно за (1) прекратяване на договорите с фирмите с установена незаконна сеч и незаконни пътища, (2) да се прекратяват всички дърводобивни обекти с установени нарушения и некачествено маркирани, и (3) да се конфискува всичката дървесина в сечища с незаконни сечи.

Но има и риск от обрат! Сега трябва да следим дали няма да ни се подиграят, както стана в ДЛС Арамлиец, където позволителното за сеч за отдел 267-в бе прекратено след установените от нас фрапиращи незаконни сечи и незаконни пътища в района – деяния, които се водят ПРЕСТЪПЛЕНИЯ по чл. 235 НК, но само месец по-късно бе издадено ново позволително за сеч на същата гора от същата фирма!! Т.е. държавата вместо да предаде на прокуратурата и да вкара в затвора престъпниците, и да им отнеме лицензите за над 2000 м3 незаконни сечи, километри незаконни пътища и десетки актове за 1 г., ги върна на местопрестъплението да продължат с престъпленията!?! Да, това е причината за всички безобразия в горите, и дано се преборим по-скоро с мафията, превзела гората и държавата, преди следващия порой и наводнения“ – коментира Ал. Дунчев от Продължаваме промяната.