Делото срещу Емилия Ковачева прераства в институционален скандал. Обвиниха адвоката й, че налетял на бой на прокурор Христов

Преди дни адвокат Владислав Янев обяви публично, че е обвинен, че е налетял на бой на прокурор Христов.Съдебната система в България по различни поводи е критикувана, а сега е налице поредният случай, който скандализира обществеността и привлече вниманието на европейските институции.

Потърсихме за коментар адв. Владислав Янев.

“Написаното и казаното, че съм налетял на бой на прокурора е пълна лъжа! В съдебната зала има множество свидетели, които могат да го потвърдят. Има и записи от телевизионните камери. Ако лъжата, че съм налитал на бой на прокурора бе истина, това щеше да бъде показано със съответните кадри! След края на делото, в съдебната зала бях провокиран и принуден да отговоря с реплика на прокурора, но нито съм го обидил, нито съм му налитал или приближавал. Това се вижда и от записите. Единственото вярно е заявеното от мен, че това отлагане е „шиканиране“ на процеса и, че съдебният състав е незаконен! Защо това е така, мога да обясня” – каза още адв. Янев.

 

Още от началото на делото срещу Емилия Ковачева адвокат Янев алармира за нередности. В изявления пред медиите и по време на съдебните заседания той посочи, че първите записи, от които тръгна процесът са разпространени незаконно, въпреки недоказаната им достоверност. Съдът не уважи искането за тяхното премахване и незаконното им публикуване продължава.

В хода на делото е доказано, че са направени с цел манипулация, но това не е взето под внимание от съдебните институции. По време на съдебните заседания няколко основни свидетели изцяло се отрекоха от показанията си, дадени пред разследващите, като заявиха, че въобще не са говорили записаното в протоколите за разпит; а други свидетели заявиха, че много часове, след като е изтекла смяната на Емилия Ковачева, по детето не е имало никакви видими признаци от каквото и да е нараняване, спяло е, два пъти е хранено и е било преглеждано неколкократно. “Може ли човек с такива тежки наранявания спокойно да спи, да се храни на два пъти и при прегледите да му няма нищо по главата и тялото?” – пита защитата на подсъдимата.

Адв. Янев напомня, че при разследването не са разпитани важни свидетели; не е отворено шкафчето на подсъдимата, за да се установи с какви работни дрехи е работила; не е иззета документацията за камерите и са правени “експертизи”, без да се знае какъв е използваният софтуер.

Както стана известно още преди месеци, окованата Емилия Ковачева е била бита и удряна по главата при конвоирането в Съдебната палата от “охраняващите”.

“Опорочено е внасяне от разследването в съда на веществените доказателства, не едно по едно в запечатани пликове, а общо сложени в запечатан кашон, в който приемащият кашона служител на съда не е знаел какво има в него. При отварянето на кашона в съдебна зала се установи, че пликът с основната медицинска документация е с голямо разкъсване, даващо възможност документите да се вадят и манипулират. По документите са налични поправки, зачерквания и забелвания. Съдът не записа в протокола констатацията за разкъсания плик. Отказ да се запише това, дори и след изричното искане на защитата!? Незаконосъобразен и опорочен е обвинителният акт, в който са укрити незаконните условията на работа, констатирани от ИА “Медицински одит” и системните нарушавания на трудовото законодателство, доказани с актове на Главна дирекция “Инспектиране на труда”. Налице е незаконен съдебен състав, със законно избран единствено председател, но с незаконно назначени член-съдия и съдебни заседатели” – споделя адв. Янев.

Той заяви по време на съдебните заседания, че “незнайно защо” е направена смяна на съдебния състав /без председателя/, “случайно” направено след като защитата заяви, че подсъдимата не се признава за виновна, няма да иска споразумение и ще се бори да докаже неверността на обвинението. Отново бил назначен втори незаконен съдебен състав, с незаконно назначен член-съдия и съдебни заседатели в разрез с императивните разпоредби на чл. 9 ЗСВл, чл. 9 НПК и Член 6 ЕКЗПЧОС чл. 9. (1) ЗСВл Разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт се извършва на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение съобразно поредността на постъпването им – твърди защитата.
Според чл. 9. НПК в наказателното производство участват само съдии, съдебни заседатели, прокурори и разследващи органи, назначени по установения ред.

Преди около месец стана ясно, че срещу адв. Владислав Янев е образувано дисциплинарно производство, защото е подал жалба до Европейската комисия, Министерство на правосъдието, Висшия съдебен съвет и други институции заради гореописаните действия.

“Образуваното дисциплинарно производство е опит да се лиши защитника от адвокатски права и да се лиши подсъдимата от неговата защита, чрез неоснователно обвинение” – коментират в средите на адвокатите.

По повод на заседанията колеги на адв. Янев коментираха, че е имало многократни прекъсвания на защитника, отнемане на думата, неоснователни обвинения в шиканиране на процеса!?

“Делото бе отложено именно по тази причина, заради която съдът, който ме обвини че съм шиканирам процеса, искайки да се назначи резервен заседател! Съдът “случайно” не прочете молбата на неявилия се заседател, за да не стане ясно, че същият е командирован, не къде да е, а в с. Лозен, на 20 мин. от София, и то само за 2 дни?!! Явно се цели делото да се бави, защото в няколко предходни съдебни заседания се събраха доказателства оборващи обвинението” – коментира адв. Янев.

“След опита за елиминиране на защитника с неоснователно дисциплинарно производство, пред дни последва атака с лъжи, за да се очерни и обругае защитника: “налитал на бой” на 2 пъти по-едрия и силен от него прокурор?! Ако това бе истина защо не излъчиха записите? Дали има наивници, които да повярват, че адвокат ще налети на бой на прокурор, и то в съдебната зала!? Надали в България останаха такива наивници, но блюдолизци има в изобилие!” – заяви пред сайта „Самоков инфо“ адв. Янев.

Десислава Стоянова