Делото за къщичките в Боровец – отложено

 Административният съд отложи делото за къщичките в Боровец и го насрочи за 20-ти септември. На заседанието се явиха двете страни – областна администрация и Общински съвет – Самоков със свои представители. Софийска окръжна прокуратура не е изпрати представител. Адвокатът на Общински съвет – Самоков поиска да не се дава ход на делото. “Изпратили сме списък на заинтересованите страни – наемателите на терени в курорта, по чието искане е започнало административното производство. Твърдя, че с оспорената заповед на областния управител на Софийска област се засягат техни права и интереси, поради което моля същите да се конституират като заинтересовани страни в настоящото производство” – заяви пред съда адвокатът на съветниците.

Съдът не е дал ход на делото и е конституирал като заинтересовани страни 67 наематели в Боровец, които трябва да се призоват за следващото заседание. Наемателите трябва да посочат пред съда адвокат, който да ги представлява.

Както писахме, Общински съвет от началото на годината взе две решения за продължаване договорите на къщичките в Боровец. Решението за анексиране на договорите бе спряно от областната управителка Росица Иванова и отиде в съда.

Сагата на къщичките е дълга и започва от времето на кмета на Самоков Николай Китов. Заради тези къщички, с които той даде възможност на самоковци да правят бизнес в Боровец, Китов години наред се бори с институциите. Дълги години беше безработен и въпреки жеста, който направи за самоковци, се наложи да се защитава сам в съда и сам да си е адвокат по време на кошмарните дела, заведени срещу него. Китов обаче прати обвинителите си в Страсбург и Европейският съд санкционира държавата със солена глоба, като отсече – къщичките са законни, Китов е невинен. „Договорите за къщичките се продължават автоматично“ – заявиха преди години запознати със статута им.

Въпреки това, както е видно, сагата с къщичките продължава. С годините папката с документацията става все по-дебела – дела, документи за делата и за преустройствата на къщичките, някои от които се разшириха, решения за други, които бяха бутнати, решения за трети, които бяха дадени от приближени на властта хора. През годините се чуха какви ли не версии за случващото се. Имаше даже твърдения в медиите, че местната власт се възползва от къщичките.

Явно ще има продължения.