Дезинфектират и селата в Мездра, проверяват за спазване на противоепидемичните мерки, кмет на варненски район осигури дизенфектанти за домоуправителите

В изпълнение на решенията, взети от Общинския оперативен щаб за превенция на разпространението на коронавируса, служители Общинското предприятие „Чистота“ започнаха поетапна дезинфекция на населените места в община Мездра. По график се обработват улици, зони за отдих, детски и спортни площадки, както и други обществени места, в две основни направления.

Всички собственици на вендинг автомати са предупредени да преустановят дейността им, а на самите машини са поставени известия от Община Мездра.

От полицията в Мездра проверяват лицата, които са поставени под карантина, дали спазват ограничителните мерки. Предоставени са телефони в Общината и полицията в Мездра за сигнали за лица, които не спазват карантината, както и за нарушения на противоепидемични мерки.

 

Кметът на район “Владислав Варненчик” Николай Костадинов подсигурява домоуправителите на блоковете в квартала с дезинфектанти.

Днес е започнало раздаването на място пред входовете на дезинфекционни препарати, натриев хипохлорит – концентрат за почистване на повърхности (стени, подове, тавани и др. в сухи и мокри помещения), на етажните собствености, съобщават от районната администрация във “Фейсбук”.

Домоуправителите получават срещу подпис по 1 литър натриев хипохлорит, който се разрежда в 100 литра вода (100 мл в 10 л вода). При разреждане на концентрата, задължително да се ползват предпазни средства – маска, ръкавици и очила.

Припомняме, че във вторник Община Варна отправи молба към собствениците на всички хотели, ресторанти, сладкарници, кафенета, които в момента не работят, да предоставят – възмездно или безвъзмездно, дезинфекциращите препарати, с които разполагат.

Успоредно с това върви кампания за събиране на дезинфекционни препарати от училищата, които в момента са затворени.  От училищата вече са прехвърлени предпазните маски на персонала на “Градски транспорт”. Една от целите за събирането на дезинфекционни препарати е подпомагане на домоуправителите, които трябва да се грижат за хигиенизиране на жилищните входове. Разпределянето ще стане, след като се види доставеното количество.