Деветокласничка от СУ „Отец Паисий“ на полуфинал

Цветомира Крикорян, ученичка от 9 клас в СУ “Отец Паисий” е сред полуфиналистите на състезанието YES (Kennedy Lugar Youth Exchange and Study) за учебната 2016/2017 година. През учебната 2015/2016 година, полу-финалисти на YES бяха други двама ученици от СУ “Отец Паисий” – Радост Туджарска и Ивайло Божилов, тогавашни десетокласници.

Програмата се финансира от Правителството на САЩ и предоставя 10 стипендии за едногодишно обучение в САЩ, които покриват всички разходи свързани с пътуването и участието в програмата. YES е една от най-отличителните обменни програми, финансирани от американското правителство и има за цел да разшири комуникацията между народите на САЩ и неговите партньори, за да насърчи взаимното разбирателство и уважение. Учениците живеят с приемни семейства, посещават гимназия, включват се в дейности, които им помагат да научат повече за американското общество и ценности, да придобият лидерски умения и да помогнат на американците да научат за тяхната страна и култура.

Конкурсът се провежда в 3 кръга: I кръг – регистрация, последвана от кратък тест по английски език; ІІ кръг- есе; ІІІ кръг – стандартизиран тест по английски език, есе, интервю и среща с родителите и учениците за подготвяне на комплект документи за кандидатстване. Десетте финалисти ще бъдат обявени през месец април. Пожелаваме успех на Цветомира в състезанието и в бъдещите й начинания!

На 6 ноември се проведе онлайн състезанието “Бобър” – международен конкурс по информатика и компютърна грамотност. Отлично се представиха взелите участие ученици от 6, 7 и 8 клас от СУ “Отец Паисий, Самоков.

В категория 6-7 клас от общ брой участници 243, най- добре представила се е Ния Ангелова Генева от 6 клас със 107 точки. В категория 8-9 клас от 196 участници, най-забележителни са резултатите на Калоян Йорданов Дитов (8 клас) – 102 точки и Светослав Йорданов Георгиев (8 клас) – 94 точки. Пожелаваме още много бъдещи успехи на участниците в състезанието!

 

Пресцентър на СУ „Отец Паисий“