Две положителни проби в самоковския съд? Общо 115 с положителен писиар в Самоковско

За двама души, заразени с ковид, от сградата на съда и прокуратурата в Самоков се заговори днес в града. Очакват се подробна информация от институциите за тестваните, дезинфекцията и карантинираните, каквато е обичайната практика в подобни случаи на коронавирус.

 

Новорегистрираните с положителна проба за COVID – 19 в изминалите три дни за община Самоков са 22.

Под карантина са 159 лица. 33 са настанени в болницата, 66 са на домашно лечение. Така статистиката за развитието на коронавируса у нас от началото на извънредното положение за общия брой на лицата от Самоков с положителен PCR е 115.

От тях до днес 14 са излекувани.

 

„Не може да се разчита на съвестта на хората, маските стават задължителни на закрити маста“ – оповестиха от Министрество на здравеопазването днес сутринта. Апелът е да се спазват правилата, но явно той достига до малък процент хора в България се все повече тези, които считат, че вирусът не е опасен.

От полунощ във вторник носенето на предпазни маски в магазините, търговските центрове и на публичните места, където се провеждат събития на закрито, отново става задължително –  обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънредна пресконференция в днес.

„Анализът на седмична база показа увеличение на броя носителите на коронавирус от една страна и от друга страна неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани в тази ситуация на действащите мерки, които и в момента на базата на моите заповеди са в сила“, заяви Ананиев.

Освен връщането на задължителното носене на маски в закрити пространства, в заповедта на министъра ще бъде поместено и изискване всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при 50% от капацитета на съответните помещения: „Това се отнася както за нощните заведения, така и за кина, театри, спортни състезания.

Здравният министър увери, че властите трябва да упражняват по-строг контрол за спазването на предпазните мерки. По време на пресконференцията стана ясно също, че до края на седмицата трябва да стане ясно и дали ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка, която замести извънредното положение.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призна, че действително има увеличаване на случаите, но изтъкна, че въпреки това не са толкова много хората, които са постъпили в болниците, защото се нуждаят от интензивни грижи. Подобно на Кънчев обаче подчерта, че задължителното носене на маски на закрито и затягането на контрола се налагат заради липсата на дисциплина сред повечето хора.

„Не можем да разчитаме на съвестта на хората. С огромно съжаление го казвам, не че при всички е така“, обобщи доц. Ангел Кунчев.

Като пример за затягането на контрола той посочи максималните глоби, които се предвижда да бъдат наложени на ГЕРБ и БСП за организиране на събития, на които не се спазва дистанция. Санкция ще има и за управата на Националния стадион „Васил Левски“ заради организацията на мача между „ЦСКА-София“ и „Левски“ в събота, на който също масово не се спазваше дистанция.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че в София ще бъдат удвоени екипите за контрол за изпълнението на предпазните мерки, а към тях ще бъдат включени и полицаи. Тя призна, че досега екипите, които са упражнявали контрол, по-скоро са предупреждавали, отколкото са глобявали гражданите, но подчерта, че „очевидно това не върши работа“.