Две жертви на ковид 19 в Самоков за два дена

Две жертви за два дена има от петък в Самоков. От усложнения след ковид загина  68- годишен, който е приет с висока кръвна захар на 3 юни в МБАЛ-Самоков. На 4-ти е закаран за лечение в столичната болница „Св. Анна“, издъхва след 9 дни в реанимацията, където е бил интубиран. Лицето е постъпило за лечение с множество увреждания – декомпенсиран диабет и висока кръвна захар.

Вчера следобяд живота си в битката с болестта загуби и 36-годишна самоковка, която също е с положителен тест за Ковид -19. Тя е била настанена  за лечение в „Пирогов”. Предстои днес да й бъде направена аутопсия. Тя е отрекла да има наличие на заболявания, но са отчетени високи нива на кръвна захар – 18.9. Във връзка със създалата се ситуация управителят на „МБАЛ-Самоков” ЕООД д-р Ковачка апелира за отговорност към здравето ни и към опазване здравето на другите. В болницата се правят дезинфекции, предприемат се всички мерки за безопасност на персонала и пациентите. Лица за лечение се приемат само след отрицателен тест за коронавирус.

През време на лечението на починалия семейството му от Самоков беше под карантина и по думи на съседи тя е спазвана много стриктно, храна е оставяна пред вратата им, а те не са напускали изобщо дома си. Вчера починалят беше изпратен в последния си път от няколко души в присъствието на полиция.

По думи на роднини на А. той е отишъл до болницата на 03.06.2020г. с висока кръвна захар и е бил настанен за лечение. Във фамилията имало и други заразени с ковид – разказват близки на починалия.

„Шуреят ми също се разболя от коронавирус, дъщеря му е заразена. Всички сме под карантина 28 дни. Учуден съм как дядо ми влиза с диабет, а излиза с ковид-19“ – питат се близките на починалия. „Днес е погребението. Не мога да го изпратя. Всички сме под ключ, брат ми, майка ми, деца, съпруг, полиция по три-пъти на ден ни проверява. Добре, че имаме братовчеди и те ще ни помогнат в тази ужасна за семейството ситуация. Имаме нареждане от РЗИ всички опечалени да бъдат на 50м от гроба, на по три метра разстояние хората един от друг. Полиция също присъства. Пишат, че трябва да носим и дезифектанти. На никого не пожелавам това което ние преживяваме в момента ” – разказа близка на починалия.

„Няма как починалият от коронавирус в София пациент от Самоков да се е заразил в болницата в града. Той е тестван веднага след постъпването си по спешност при нас, ако се беше заразил тук, PCR тестът му щеше да е отрицателен. 4 дни са нужни на вируса, за да се даде положителен резултат“ – поясни управителят на МБАЛ Самоков д-р Красимира Ковачка след разговор с д-р Бодурова, приела пациента.

Болният е постъпил на 3 юни към 17 часа. Още същата вечер е взета проба за PCR теста. Той е бил с температура, повръщане и разстройство от няколко дни, в тежко състояние. Изискани са резултатите от пробата по- бързо. Още на следващия ден по обяд той е транспортиран към София. Не е бил в една стая с болен от Долна баня. Починалият пациент е бил в сектор Б, пациентът от Долна баня е бил в сектор А. Те са били в отделни крила. Човекът, с когото е бил в една стая, е дал отрицателен тест. Както е известно, вирусът има инкубационен период.

 

Още от времето на извънредните мерки в Самоков ситуацията бе подценявана. Имаше множество сигнали за струпване на хора пред пощи и банките, а в махалата се състоя и молебен със стотици, след съставяне на актове, те бяха обжалвани, пастор Николай от църквата в махалата пусна и протестно писмо до прокуратурата с настояване, че нарушение не е имало, защото молебенът е бил на открито. Вероятно сбирките на много хора в църквата в махалата в Самоков продължават, очаква се потвърждаване на информацията, че и през последните няколко дни има и други със съмнения, транспортирани от Самоков до столични болници. След предоставяне на официална информация от съответните власти, тя ще бъде оповестена.

Видно от коментарите на самоковци в социалните мрежи, по-голямата част от тях считат, че вирусът е безопасен и публикуването на информация за него е плод на конспиративни заговори, подплатени с финасови средства. Вследствие на тези становища, се неглижират правилата за социална дистанция и всичко, което би помогнало за ограничаване разпространението на коронавируса. „Труповете също ли са конспирация и за пари? Всичко друго може да се скрие, но това – не, както и мъката на хората, загубили близките си“ – коментира се още в града.

сн.арх.