Да вдъхновяват за добри начиния си пожелаха от Сдружение на писателите в Самоков

В Деня на будителите в Мадарова къща се събраха интелектуалци и писатели. Срещата бе организирана от Сдружението на писателите в Самоков. Мадарова къща бе избрана неслучайно за място на срещата. Тя е реставрирана във възрожденския й вид, освен това е известен в България и Европа артцентър, който е препочитано място от хората с вкус и тези, които държат IMG_3251на нивото и атмосферата.

„Самоков е дал много будители. Тук са родени десетки художници като Захари Зограф, Станислав ДоспевскIMG_3253и и много анонимни, които остават в паметта на вечността и в тефтерите на живота“ – бяха част от думите на Васил Лазаров – председатал на Сдружението на писателите. Начало на творческите разговори бе сложено с музика в изпълнениие на „Акустика“ с ръководител Христо Христов, който също е част от писателската гилдия. Към Сдружението вчера се присъедини Василка Войнова. „Занимавам се с поезия и къси разкази, с всичко, което носи хармония на душата“ – представи се Войнова и издаде, че ще пише роман, който ще добави към IMG_3248издадените си вече четири книги.IMG_3255

„Една от целите на Сдружението е да осъществява сътрудничество между творците. Преди седем години в София се създаде Литературен клуб „Лира“ и те сега са сред нас“ – представи гостите Васил Лазаров. „Основател на „Лира“ е Георги Михалков, той е негово сърце, душа и вдъхновител“ – сподели още Лазаров.

Като поздрав към всички бе стихотворението на Васил Лазаров „Родина“.

Поздравителен адрес до Виолета Кинова бе изпратил кметът Вл. Георгиев. Всички бяха поздравени лично от общинския съветник Светлана Атанасова. Тя им пожела творчески успехи и да следват каузата на будителите –IMG_3261 да държат обществото будно и да го водят към познанието. За В. Кинова имаше подаръци, сред които книгата на Васил Лазаров „Тройната нишка“. В отговор на вниманието към Кинова, която беше дълги години учителка и директор на Гимназия „К. Фотинов“, тя прочете част от „Молитва“ на Фотинов, чиито стойности са оценени и популяризирани от много интелектуалци.

Много стихове, разкази и идеи бяха споделени по време на срещатIMG_3256а. Предстои издаване на книги на писатели от Сдружението, за което ще бъде оповесетено след няколко месеца.

Писателите си обещаха и за в бъдеще да вдъхновяват за добри начинания.

Десислава Стоянова