„Даровете на Палакарията“ в село Ковачевци

Природата ни е щедра, даровете са много – похвали се кметицата Йорданка Бекярова

Днес сутрешните чай и кафе в село Ковачевци бяха с особен привкус. Най-сръчните жени от селото приготвиха две трапези, на тях подредиха красиви и вкусни ястия, а и ги украсиха. Те се събраха в Читалището по традиция преди същинската зима, за да покажат даровете на Палакарията и есенната реколта, от която са приготвили туршии.

За трети път кмIMG_4512етицата на селото Йорданка Бекярова подкрепи празника, наречен „Дар от Палакарията“. Идеята за него дошла на пенисионирания учител Злати Йорданов. Той бил и 3 години библиотекар в Читалището на селото и споделил идеята с жена му, Пенка Ненчева, а кметицата Йорданка, взела присърце инициативата и я реализират за пореден път.

Днес Пенка Ненчева разказа легендата за двама братя, основаIMG_4522тели на Ковачевци. Пенка почерпи всички с чай от градинска мащерка, подсладен с мед, беше оформила място на масата за билки, след които лайка, липа, риган и много други. Беше турила и подкова за щастие на всички в селото.

Кметицата на селото Йорднака Бекярова вдигна наздравица за даровете на Ковачевци, за майсторките кулинарки, както и заIMG_4525 работните им мъже, които ги подкрепят. „Бог да ни помага, да сме живи и здрави и да са плодородни нивите и градините на селото“ – пожела ЙорданкаБекярова.

„Следващата година ще има отделен кът само за картофи, за да ги почетем като култура, която се произвежда в нашия район“ – обещаха си в село Ковачеци. „Малини кат рубини в тебе зреят и сладки боровинки аленеят“ – подхвана стих Пенка.

Мария Млеканова почерпи с торта от смокини с надпис специално за празника. Тиквата, присадена в Ковачевци от Гоцеделчевско, смая с багри и общо бе мнението, че такава тиква не е за ядене, а е украса за чудо и приказ. Кошницита с гроздето от Мария също бе оформена като за празник. Най-големият морков беше от градината на Атанаска Догазанова. При вида му започнаха шегите, че ще бъде показан на мъжете в селото. Лили Кръстева добави към украсата на празника оригинални стомни от Ковачевци, ръкатката впечатли всички и им напомни за годините, в които във всяка къща на селото млякото се е квасило в такива глинени съдове. Кръстева е отскоро секретар на Читалището, преди е работила във Външно министерство, сега се е прибрала да помага на възрастната си майка, с която заедно приготвили баница с праз и сирене. Част от туршиите също бяха от Лили.

Неповторим вкус имаше баницата със зеле и кайма на Надка Чорапинова. Погачи по тайни рецепти на Ковачевци донесоха Диди Николова, Павлина Шеблина, солен кекс имаше от Райна IMG_4509Дойчинова, бухтички със сирене, ковачевски люти чушки в туршия и салата от картофи донесе Атанаска Догазанова, курабийките бяха от Цанка Алчова, тутманик от Гюлка Алчова, баница от Анка Лазарова.

Пенка Ненчева бе подготвила рецитал и песенен поздрав за празника. Заедно с нея народни песни от Ковачевци изпълниха Мария, Надка и Диди. Лили Кръстева също се включи в празничната програма и пожела на всички да имат берекет, за да е пълен и догодина празникът на туршията в село Ковачевци.

Десислава Стоянова