Гуцал кани на курбан

Кметството на Гуцал кани жители, гости, приятели и съмишленици на селото на курбан. Той ще бъде раздаван по традиця на 14.06. /неделя/ послучай църковния празник Свети Дух.

„Поради епидемиологичната обстановка в страната и удължаването до края на юни на извънредната ситуация, се обръщаме към Вас с молба в неделя, всеки който ще дойде на курбана, да носи предпазна маска, която е задължителна в храма, да спазва нужната дистанция сред хората и при направена организация, да се съобрази с нея. Всичко това е за доброто на всеки един от Вас“ – апелира кметът на Гуцал Ангел Христов. В храма няма да се допусне събиране на повече от 10 души – добавиха още от кметството на селото.

Църквата „Възнесение Господне“ е осветена през 1867г. на 27-ми октовмри. В строителството й са участвали всички жители на селото. Инициатор за построяването й е авторитетния за това време чорбаджия и ктитор Лазар Петров. Той е пограбан в двора на храма, близо до олтара. Гуцалци успели да построят голяма черква по време на робството, което говори за силната им християнска вяра. Построената черква преди Освобождението служила на гуцалци 70 години. През 30-те години на 20-ти век, когато населението се увеличило, черковните настоятели решили да се построи нов храм, по-голям. През 1937г. старата сграда била съборена, с изключение на престола в олтара, на същото място вдигнали нов храм за около половин година – припомня в книгата си за Гуцал Арангел Тодоров.