Горан Брегович с концерт в София

Най-известният в света музикант от Балканите, Горан Брегович, идва за концерт в София. Голямото музикално събитие ще се състои в Sports hall „Arena Armeec“ на 13-ти април от 20 часа.

„Възрастен евреин стои пред Стената на плача, молейки се. Журналист на CNN се приближава към него и го пита: „Ти се молиш тук всеки ден в продължение на 40 години, за какво се молиш?“ Той отговаря: „Моля се за мир между християни, евреи и мюсюлмани. Моля се омразата и войната да свършат. Моля се децата ни да пораснат и да станат отговорни хора, които обичат съседите си.“ “И какво ти донесе молитвата, как се чувстваш след 40 години молитва?” “Чувствам се сякаш говоря със стена.”

 

Тази история вдъхновява новия проект на Горан Брегович „Три писма от Сараево“, който ще представи пред българската публика на 13 април в „Арена Армеец“.

В проекта участват многобройни и разностранни артисти с различен музикален и културен произход като Bebe, Riff Cohen, Rachid Taha и Asaf Avidan.

 

„Исках да поканя и събера музиканти от различни области, култури и общности. Всички те дадоха цялото си сърце за този запис „, подчертава Брегович.

 

Новият проект е вдъхновен от три религии и различните стилове на свирене на цигулка във всяка от тях – класически, клезмер и ориенталски. Обединявайки християнските, еврейските и мюсюлманските музикални традиции, „Три писма от Сараево“ изпраща посланието за мир, разбиране на различията, превръщайки ги в музика, звучаща красиво само обединена.

Новият проект е празник на културните различия и единството – посланието, което Брегович изпраща с композициите си. Докато предишният му проект се бори срещу дискриминацията на малцинствата и отбелязва техния принос към международната култура, новият „Три писма от Сараево“ е вдъхновен от родния му град, който на преносно ниво представлява културното и религиозно многообразие. Сараево е едновременно метафора за спокойно съжителство между различни култури и религии, но и символ на терора и омразата.

 

„Изглежда очевидно, че в работната му програма Бог не ни е инструктирал как да живеем заедно и че ние трябва да намерим сами начин“ – смята Брегович.

 

БАЛКАНСКАТА ЛЕГЕНДА ГОРАН БРЕГОВИЧ ПОДАРЯВА СПЕЦИАЛНО CD С ВСЕКИ БИЛЕТ ЗА КОНЦЕРТА В СОФИЯ

Световноизвестният музикант и композитор Горан Брегович ще направи уникален жест за българските фенове. Звездата ще зарадва родната публика на 13 април (петък) в Арена Армеец със специален подарък – Three Letters Live CD, което включва въздействащи лайв изпълнения от едноименния спектакъл. Дискът ще бъде раздаван напълно безплатно в деня на самото събитие след предоставен билет при влизане в залата.