„Гонкур“ за Ерве льо Талие и неговия роман

 Ерве льо Талие с романа си „Аномалията“, получил наградата „Гонкур“

Романът “Аномалията” (L’anomalie) получи в понеделник едно от най-големите литературни признания във Франция – наградата “Гонкур”. Авторът на книгата е Ерве льо Талие, който има около 30 издадени книги и един важен за Франция щрих от биографията – той е член на групата Улипо (Oulipo) – място, което от 60 години събира едни от най-прочутите експериментатори с езика и с умението на разказвача.

Ерве льо Талие е роден в Париж през 1957 г. Той е математик и журналист по образование, има докторат по езикознание. Първоначално се занимава с журналистика, която обяснява науката, после пише кратки разкази за седмично издание за политика. Събирането на тези разкази на едно място е и първата му книга – Sonates de bar, излязла през 1991 г. По-късно той става и редовен автор на френския Льо Монд.

През 1992 той влиза в групата Улипо, събирала на едно място големи автори като Реймон Кьоно, Жорж Перек и Итало Калвино. Улипо жонглира с творческото писане, като лансира създаването на текстове, състоящи се от липограми (т.е. текст, в който определени букви не се използват), от палиндроми (т.е. текст, който си служи с думи, звучащи еднакво дори и когато са прочетени наобратно, като думата “мадам”) и други подходи към създаването на писмено слово.