Главният прокурор поиска имунитета на Бат‘ Сали

Депутатът от ДПС не спрял за проверка на КАТ и заплашвал полицаи

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска в четвъртък депутатския имунитет на Александър Методиев от ДПС, известен като Бат‘ Сали.

Причина за искането са два случая от 1 май т.г., когато депутатът първо извършил неправилно изпреварване, подминавайки пътен полицай, който се опитал да го спре, а след това се върнал на мястото, за да заплашва униформените, които съставили акт на пътник в бус, возещ ромския футболен отбор на Самоков.

Цялата история се разиграла на входа на Костенец, където в този момент се провеждала акция на КАТ. Въпреки това депутатът предприел тройно изпреварване с джипа си „Мерцедес“ в забранен участък.

Нарушението му било забелязано от униформен, който му подал сигнал да спре с палката си. Вместо това обаче, Методиев просто му помахал с ръка и ускорил скоростта, съобщават от прокуратурата.

Десетина минути по-късно на същото място бил спрян микробус „Форд“, в който пътували седем души. Един от тях обаче нямал лична карта и затова полицаите решили да му съставят акт. Тогава обаче спътниците му започнали да убеждават униформените да не го правят, защото щял да дойде „шефа“ и „ще видят какво ще стане с тях“.

Впоследствие станало ясно, че имат предвид именно Александър Методиев, когото уведомили за случая по телефона. След разговора Бат‘ Сали се обадил лично на шефа на районното управление в Костенец. В крайна сметка двамата не се разбрали за акта и депутатът се върнал при „своите хора“.

Когато стигнал на мястото, Методиев казал на нарушителя да не подписва акта и показал депутатската си карта в опит да убеди полицаите да се откажат от санкцията.

„След като разбрал, че няма да успее да възпрепятства полицаите да съставят акт, Методиев се ядосал още повече, започнал да се държи с тях грубо и цинично. Поискал от служителите на МВР отчет за цялостната им дейност през дежурството, поискал да му предоставят всички съставени от тях актове. Полицейските служители отказали, като му обяснили, че има съответен ред за това“, допълват от прокуратурата.

Представлението на Бат‘ Сали продължило със заплаха, че „след три дни ще се видят вече цивилни“ и ново позвъняване на шефа на районното в Костенец, който го помолил да не нарушава обществения ред.

Според проверка на Софийската градска прокуратура депутатът от ДПС е извършил две престъпления по чл. 270 и чл. 325 от Наказателния кодекс – възпрепятстване на униформените да изпълнят служебните си задължения и хулиганство. За да бъде разследван и предаден на съд Бат‘ Сали обаче, парламентът трябва да свали имунитета му.