Гиргина Рангочева – директор на Спортното училище изби първият звънец с Тинка Велчева

IMG_0610[1]За пръв път от дълги години директор на Спортно училище “Никола Велчев” уважи основателя му. Директорът Гиргина Рангочева би първият училищен звънец заедно Тинка Велчева – жената на Никола Велчев. Леля Тинче, както я знаят повечето самоковци, от вълнение едва сдръжаше сълзите си.

Тържеството започна с рецитал на школска тема и събра спортисти, учители и треньори на двора. Сред тях бяха родители и гости – Светлана Атанасова – общински съветник, заместник-кмета Сия Шехтанова, представител на РИО на МОН, Жулияна Костова – шеф на образованието в Самоков и други.

“Уважаема г-жо Директор, уважаеми треньори, учители, ученици и гости на днешното тържество. Радвам се, че днес съм част от вашия празник, с който откриватIMG_0607[1]е новата учебна година.

Спортистите са винаги първи, неслучайно вие, възпитаниците и треньорите в училището, преди всички пристъпвате прага на любимото учебно заведение. Спортният процес изисква от всички вас много повече усилия, амбиция за победа и хъс за успех. На старта на новата учебна година ви пожелавам здраве, ползотворни тренировки, нови постижения и медали” – бе част от поздравителния адрес на Светлана Атанасова.

Директорът Гиргина Рангочева в приветствието си изрази надежда, че всички присъстващи на откриването на учебната година в ежедневието ще работят съвместно за превръщане на проблемите във възможности. “Уважаемо семейство Велчеви, с името на Никола Велчев се свързват най-силните години на училището. За вас има специално място на всички наши прояви” – заяви Рангочева. Тя съобщи пред всички, че за пръв път тази година ще бъде организиран патронен празник на училището. “Свърши времето на декларациите – време е за работа” – обърна се към треньорите Рангочева. “Училището е ковачница за шампиони” – каза тя. “Мили петокласници, за вас и за мен това е първи учебен ден, не се огъвайте пред трудностите. На всички пожелавам здраве, успехи и благополучие” – каза Рангочева.

На отлични спортисти бяха връчени грамоти.

Водосвет отслужи отец Михаил Колев – Архиерейски наместник на Самоковска духовна околия.

Бяха поднесени цветя пред паметника на Петър Попангелов.

През изминалата учебна 38 са отличниците, средният успех е 4,95. Участвали са в различни конкурси, състезания, заемайки призови позиции. Немалко са и спортните успехи – в държавните първенства по борба, биатлон, ски бягане и ски алпийски дисциплини учениците са завоювали 93 медала, от които 26 златни, 28 сребърни и 39 бронзови. Имат успешни международни изяви и класирания като национални състезатели.

Основателят на Спортното училище Никола Велчев е изгонен от школото под натиск на партийни комунистически кадри. До последния си ден мисли и страда от донос, съдържащ 13 преписани му грехове. “13 лъжи бяха написали, като си легнеше вечер, само за това мислеше и много изстрада” – разказа Тинка Велчева. През 1986г. го освобождават от длъжността директор.

Велчев създава и отркива училището през 1970г. Така първите две спортни училища по ски са в Самоков и Пампорово.

“Никой досега не ме е канил в училището” – призна Тинка Велчева пред сайта “Самоков инфо”. Съпругът й бил директор 18 години – от 1970г. до 1986г. После започва работа като треньор по футбол в НУ “Станислав Доспевски”, където се пенсионира на 1-ви януари 1994г. Същата година, на 18-ти август, умира от инфаркт. “Беше много честен и все си задаIMG_0612[1]ваше въпроса за тези 13 лъжи в доноса за него” – казва Тинка Велчева.

Тя също е работила в училището като медицинска сестра. “С много от някогашните ученици се виждаме и си говорим, спомняме си миналото. Спомням си, например, много добре Райчо Стаменов от Говедарци. Като ученик беше буен, казвах му да учи, защото има големи възможности. Сега е бизнесмен…” – спомня си Тинка Велчева.

“Като Майка Тереза беше Тинка за учениците” – сподели пред сайта ни заместник-кметът Васил Сайменов.

Тинка Велчева е на 66 години. Родом е от Поповяне. Като медицинска сестра работила 10 години в Хирургично отделение в самоковската болница. С Никола Велчев имат син и дъщеря.

Десислава Стоянова