В Художествена галерия “Проф. Васил Захариев” откриха изложба “Ориентът отвъд пощенските картички”

Изложбата е част от инициативата “От Андалусия до Ориента”, която стартира на 1 декември в Самоков с експозиция в Байракли джамия. Изложбата в джамията е посетена от над 1500 души, повечето чужденци. Имало е посещения туристи от Чили, Аржентина, Китай и др.
Днешната изложба показва фотографския поглед на живота в Ориента.
Обективът на Джон Рефорд, британски фотограф, писател и журналист, смее да отиде отвъд изображенията на Ориента тип “пощенска картичка”. Любопитството на художникa и творческият поглед имат своите логични корени – упорството на Джон да рискува всичко, за да разбере огромния противоречив свят на страни като Египет, Ирак, Йордания, Сирия, Турция и други.
Изложбата показва тайнството на места, които туристът може би никога няма да види “отвътре”. Тя ни запознава с хора от трите Абрахамови религии и техните прояви в изкуството, архитектурата, традициите и фолклора. Представена като инсталация, имитираща лабиринт от преживявания в Ориента, показвайки както хаоса, така и логиката зад човешките страсти, изложбата е отворено пътешествие през емоциите и размислите за красота и стил.
Изложбата на Джон Рефорд допълва европейския проект със съвременния поглед към изложбата в Байракли Джамия. “Ориентът отвъд пощенските картички” продължава темата на срещата между цивилизациите чрез фотографското пътуване на един англичанин, намерил своя дом в Ориента.
Екдпозицията ще гостува на Художествената галерия до 18 март.