В Горна Оряховица ще преглеждат и приемат пациенти с кови19, Варна отмени Синята зона, в Ловеч откриват 212 легла

                                             Новини от общините в България за КОВИ 19

 

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица има готовност по всяко време на денонощието да извършва прием и преглед на пациенти със съмнение за коронавирус, насочени от Спешна помощ, кабинетите по неотложна помощ и общопрактикуващите лекари – съобщи днес управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.
По преценка на приемащия лекар на пациента ще се правят всички необходими изследвания, включително и проби за COVID-19. В случай на установяване на заболяване и налагане на хоспитализация, пациентът ще се настанява в съответното отделение съобразно неговото състояние, уточни д-р Иванов.
Със Заповед № РД-01-159/27.03.2020 на министъра на здравеопазването, в МБАЛ – Горна Оряховица за хоспитализация на неусложнени случаи на COVID-19 се обособяват вътрешните отделения и Инфекциозно отделение с общо 87 легла.
Пациентите с COVID-19, които са в тежко състояние, ще бъдат хоспитализирани в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, което разполага с 6 легла.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Кметът на Варна днес оповести за пътуващите с градския транспорт, че се дължава срокът на абонаментните карти за ползване на градския транспорт във Варна за всички ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания. Те могат да пътуват с картите, с които разполагат в момента, до края на извънредното положение. Мярката е с цел да няма струпване на хора пред пунктовете за продажба на карти. 

Остава разпореждането за отмяна на таксите за ползване на синята зона в центъра на града. 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Кметът на Кюстендил съобщи, че 62- ГОДИШЕН Е МЪЖЪТ С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА ЗА COVID19 В КЮСТЕНДИЛ, ИЗОЛИРАН Е В СПЕЦИАЛИЗИРАНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦАТА !
62- годишен е мъжът с положителна проба за COVID19 в град Кюстендил. Той не е от случаите на заразени с бронхопневмония, които днес вече са общо 6. Пациентът е преместен в специализираното отделение, бившето гръдно, където се полагат грижи за него, информира още кметът на Кюстендил Петър Паунов. 

Състоянието му към този етап се оценява като средно тежко към тежко.10 души се под 14- дневна карантина в сегашното белодробно отделение, защото са били в отделението към момента на постъпване на пациента.Не се налага затваряне на болницата в Кюстендил, защото всеки с белодробни усложнения минава през специализиран кабинет за преглед още в самото приемно и оттам има изолиран коридор , по който се стига до отделението.При тях се влиза със защитни облекла, категоричен е Паунов.

Мъжът е живял с майка си , не е пътувал в чужбина и не е имал много социални контакти. Жената е поставена под карантина, към момента няма симптоми

„Най – важното е отново спазването на дистанция и всички мерки.Моля ви , използвайте само официалната информация, всичко , което се използва по неофициален път на 90 % е лъжа.Благодаря ви ,че възприехте призива ми от вчера да няма струпване пред Спешен център , за щастие в подходящия момент всички са се оттеглили.Поддържайте връзка с личния си лекар по телефона“, коментира Паунов.

Той се присъедини към благодарностите на директора на кюстендилската болница д-р Величков.Над 8 000 лв. са постъпили по дарителската сметка от различни лица- физически и юридически, които се използват за оборудване на болницата и купуване на защитни материали.

„Изключително важно е в този момент да се съхраним като семейство, като общество, да се подкрепяме.Затова ви моля- спазване на дистанция, на всички хигиенни мерки.В момента в света никой не знае срещу какво сме изправени“, каза още Паунов.

135 души към момента са под карантина в общината, двама са новите, а на 9 души е изтекла карантината.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Малките болници в страната са изправени пред голямо предизвикателство. Спешно трябва да изпълнят указанието да имат специално отделение за пациенти с КОВИД-19. Общинската болница в Карнобат се опитва да направи това със собствени средства, само за 5 дни! Строителна фирма помага безплатно.

Според указанията на Здравното министерство в Многопрофилната болница за активно лечение в Карнобат трябва да се разкрият общо 40 легла ,в две отделения, в които при нужда да бъдат настанявани пациенти с коронавирус. Ремонтът в бившето отделение за Вътреши болести започна в сряда, изцяло с дарение от строителна фирма .

От понеделник започва приспособяването на бившето родилно отделение,чиято база е неизползваема от близо 10 години. В Карнобат обаче не разполагат с вирусолог, когото да назначат в болницити при нужда, затова разчитат на помощ.

“Ние приехме инициативата на РЗИ да разкрием определен брой легла за лечение. Подготвяме максимум 40 такива. Те ще се намират в две отделения, които ще бъдат подготвени за по двама души в стая. Смятам, че ако ситуацията наложи, лекари ще се намерят. Имаме уверението на РЗИ -Бургас, че ще бъдат изпратени и други медици, които да помагат“, заяви директорът на МБАЛ-Карнобат д-р Николай Колибаров.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Общо 212 легла за болни от COVID 19 са определени за област Ловеч. Това е разписано в заповедта на министър Кирил Ананиев, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19.

В заповедта е посочено кои лечебни заведения извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и кои лечебни заведения обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение.

В заповедта е посочено и разпределението на болничните легла по лечебни заведения.