Втора година яка сеч в Рила бастисва гората. Законно

“Вековни дървета падат под резачките и машините” – коментират шашнати туристи, минаващи към хижа “Чакър войвода”, намираща се на хвърлей място от курорта Боровец. През лятото миналата година, точно на празника на Мусала, хиляди туристи се възмутиха от стоварените в гората и около пътеката огромни борове, от чийто отрязани стволове капеше смола, от бутнатия и превърнат в купища трески и остатъци от оборудване някогашен павилион, срещу двореца “Ситняково” и от даденото право да се сече в подобна местност. “Както е видно, в Самоковско и в България всичко е възможно” – говореха помежду си туристите, тръгнали през Дено към балканския първенец Мусала и се снимаха пред отсечените дървета, за да допълнят фотоалбумите си със снимки от празника на върха. Те отнесоха фотосите си в своите държави, за да покажат съдбата на българската гора.

Чий е горският обект, кой го е дал на търг, кой контролира извършваната сеч – все въпроси, които се задават в подобни случаи. Наши читатели предположиха, че горите са на царя. Това обаче се оказа неверно.

Първо се свързахме с инж. Владимир Малинов – шеф на горското в Самоков. Той подробно се запозна с информацията, която му предоставихме и заяви, че този обект не е даван от Общинско лесничейство – Самоков. Инж. Малинов обаче подчерта, че табелата, която сме заснели на едно от дърветата до обекта с информация, че сечта се извършва от фирма “Васкос” и е разрешена от лесовъд инж. Георги Големинов не е за този обект, а за обект в местността “Луковица”. Този факт е твърде любопитен и инж. Малинов заяви, че ще отиде на място, за да направи проверки на обекта. “Тази табела е от Луковица. Явно неволно са объркани табелите” – сподели изненадано инж. Малинов. На въпроса кой поставя табелите, ни бе казано, че ги слагат лицензираните лесовъди.

За да бъдем напълно обективни и да не подвеждаме с информация, потърсихме и инж. Александър Кроснев – шеф на Държавно лесничейство – Самоков. От него разбрахме, че обектът е техен и до дни сечта трябва да приключи. На питането кой контролира сечта, защо има толкова много горски пътища в гората, унищожаващи околността, законно ли е да се влачат трупите по пътеката и не се ли уврежда по този начин природата, инж. Кроснев заяви, че горските пътища, затова са горски, защото са в гората, и че от Държавно лесничейство се контролира въпросната сеч. Той обаче не назова име на служител, носещ отговорност за проверките на сечта в този обект. “Обектът е от две години. Да, там имаме стар отдел. Не са царски гори. Фирма “Васкос”, до колокото си спомням, е спечелила търга” – потвърди инж. Кроснев. След проверка на документите, за която го помолихме, той потвърди, че обектът е на терен от 130 декара, количеството на дървесината за добив – 700 кубика, а инж. Георги Големинов е лесовъд на „Васкос“ – фирмата, спечелила търга.

Десислава Стоянова100_5001 100_5000100_5006100_5005