Времето в идните дни

smart
04.09.2021–09.09.2021
В събота вятърът за кратко ще бъде от южната четвърт и ще се затопли – дневните температури ще достигнат 24°-29°. По-късно през деня от запад облачността ще започне да се увеличава, все още без валежи.
В неделя и понеделник облачността ще е по-често значителна; на места в Западна България, а през първия ден и по Черноморието ще има валежи, в отделни райони в Югозападна България – интензивни и с гръмотевици.
Вятърът ще се обърне от изток и североизток, ще започне понижение на температурите, по-съществено през втория ден, когато максималните ще бъдат между 20° и 25°; ветровито в Югоизточна България – с умерен, временно до силен изток-североизточен вятър.
Във вторник и сряда ще остане доста хладно, с променлива облачност. Само на изолирани места в южните райони и по Черноморието ще превалява. Вятърът от изток-североизток ще се запази, ще бъде умерен, в югоизточните райони и по Черноморието във вторник все още до силен, в сряда и четвъртък ще отслабне.
В четвъртък температурите слабо ще се повишат, но от запад ще започне ново увеличение на облачността.
ВРЕМЕТО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2021 г.
Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 18° и 21°, за високите полета – между 15° и 17°, а за планините – между 3° и 8°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30° и 35°, а най-ниските – между 3° и 8°, по-високи по Черноморието.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.
През първото десетдневие от септември температурите, в по-голямата част от страната, ще бъдат около и под нормата.
 Относително спокойно ще бъде времето към 3-4-и септември. През следващите дни до края на десетдневието през страната ще преминават атмосферни смущения и на много места ще има валежи.
През второто десетдневие температурите ще се повишат и ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. През повечето дни от периода времето ще е предимно слънчево. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 13-и и в края на десетдневието, когато се очаква на места ще превали дъжд; температурите относително ще се понижат.
През третото десетдневие температурите бавно ще се понижават. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения с валежи има около 22-и, 25-и и през последните дни от периода. През втората половина от периода по високите полета на Западна България ще се образуват първите слани.
2021, НИМХ.