Водици е на 5-ти януари, на 7-ми свършват Коледните празници

5 януари днес е празникът ВОДИЦИ.

Той е разделен на три части: започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ, в потайна доба, небето се разтваря и сам Бог застава на Портата и “изпълнява желание”. Това е Нощта на Мълчаната вода: изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска сбъдване в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание.

Водата и Бог го чуват и го сбъдват! Наричат го ДА БЪДЕ!
6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и мъжка сила, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже.

Хвърлянето на кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода!


7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници.

В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.
На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението.

Започва сватбения период! НАРЕЧИ СИ ВОДАТА!

Христо Темелски