ВМРО се издържало от продажба на българско гражданство?

Не съм водила антибългарска политика, спазвала съм закона, каза бившият шеф на отдел „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието -вчера пред BTV Катя Матева съобщи, че има доказателства, че ВМРО се издържа от продажби на българско гражданство.

Имам доказателства, че ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство. Това обяви в ексклузивно интервю за предаването „Тази сутрин” Катя Матева, бивш директор на отдел „Българско гражданство” в Министерството на правосъдието.

Тя е освободена от поста в края на септември 2017 г. Уволнена е дисциплинарно, но не знае какви са мотивите, не е била извикана да дава обяснения, не е привлечена и към наказателна отговорност.

Тя оповести още, че за 15-годишен период – от 2011 г. до 2016 г. – 1200 души от Турция са получили българско гражданство, 70 000 от Македония,  31 хил. от Молдова.

Арестите в Агенцията за българите зад граница Матева определи като нещо, което рано или късно е трябвало да се случи. По думите й практиката за подкупи за получаване на гражданство е добре известна.

 

В специално писмо до bTV, от администрацията на президента са написали, че „от прокуратурата са потвърдили, че са били сезирани от президентската институция за нередности в процеса на придобиване на българско гражданство и за закононарушения в Министерството на правосъдието и Държавната агенция за българите в чужбина още през март 2017 година, преди назначаването на настоящото ръководство на Aгенцията.