Властта декларира доходи

Сметната палата публикува имотните декларации на хората, заемащи висши държавни и други длъжности. Те са подадени за периода от 9 юни до 30 декември 2015 г.

При премиера Бойко Борисов, повечето министри и депутата Делян Пеевски не е констатирана промяна в имотното състояние.

Вече независимият депутат Лютви Местан е декларирал 47 000 лева от спестявания и изплатена сума от прекратен лизинг за автомобил, както и 16 хиляди лева спестявания и заплати на съпругата си.

Председателят на ДСБ Радан Кънев е информирал Сметната палата, че през 2014 г. е имал доходи от друга стопанска дейност, извън трудовия си договор, за 40 000 лева.

Вицепремиерите Румяна Бъчварова, Меглена Кунева и Томислав Дончев също имат спестявания през този период – от заплати, други трудови договори и командировки в Европарламента.

Доходите в съдебната система

Главният прокурор Сотир Цацаров е обявил доходи за близо 89 000 лева от наеми и заплата и собствена нива и гора в Асеновградско.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е наследил два апартамента, гараж, магазин и парцел, както и два автомобила. Декларирал е и наследство за 17 000 лева.

Финалните декларации са 421, а встъпителните – 455. Декларации в законоустановените срокове за периода от 9 юни до 30 декември 2015 г. не са подали общо 26 от длъжните да подадат.

В случаите на неподаване на декларации Сметната палата уведомява изпълнителния директор на Националната агенция по приходите (НАП) и председателя на ДАНС.