ВЕЦ-овете съсипват реките

Риболовци излязоха на протести в София и Габрово, а преди дни се състоя пресконференция, в която бе дискутирана темата със съсипването на реките в България от ВЕЦ-ове, изкопни дейности, от замърсяване, по причина безхаберието на местни и прочие власти.

Екозащитниците негодуват заради все по-честите случаи на замърсяване на реки, както и пресушаването им от малки водноелектрически централи.

Протестиращите искат и по-високи санкции за замърсителите, които да са пропорционални на щетите.

Инженер Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“ посочи, че коритото на река Златна Панега в района под водохващането на ВЕЦ „Румянцево“ е обрасло с растителност. Според него причината е, че там не тече достатъчно вода, тъй като почти цялата река е отклонена към ВЕЦ-а и това, което преминава през рибния проход, е прекалено малко, за да отводнява коритото на реката. Това означава, че между това водохващане и там, където е сградата с турбините, реката е суха и в нея живот не оцелява, обобщи той.

По негови думи разрешителното на малката водна централа я задължава да изпуска по 380 литра вода в секунда.

Екоактивистите твърдят, че за последните 20 години са изградени над 170 малки ВЕЦ-а в страната. Според експерите над 2000 километра реки са увредени от водните централи.

сн.архив