„Везната на бъдещето“ – новата книга на Виолета Радева

Наскоро излезе от печат новата книга на Виолета Радева „Везната на бъдещето“. Тя е документален разказ за страстите и сблъсъците ни през последните три десетилетия, белязани от преломни домашни и световни събития, съпроводени с ентусиазъм, надежда и в крайна сметка с горчива поредица от разочарования. Групирани в седем тематични раздела, статиите, есетата и пътеписите на авторката Виолета К. Радева не само ни припомнят знакови явления и промени, но кореспондират по един често пъти директен начин с днешния ни ден. Те обхващат теми като обгазяването на Русе и раждането на първите съпротивителни движения в България, пораженията върху душевността и психиката на нашия съвременник от 45-годишното комунистическо безвремие, усилията за обновяване и пречистване на Българската православна църква, забравени или премълчавани дейци за национално освестяване в годините на петвековно чуждо владичество, пътувания и преживявания в Кръстова гора, Рилския манастир, Бачковския манастир и голям пътепис – „Пилигрими“ за Светите земи по стъпките на Спасителя.

Тъй като книгата не се разпространява в търговската мрежа, ако някой проявява интерес към публицистиката на Виолета К. Радева, нека да се обърне към авторката на следния адрес: leta41@abv.bg

dsc_6702-1

Виолета К. Радева завършва гимназия в Русе, а след това българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. След двегодишно учителстване започва работа като журналистка във в. „Дунавска правда“ – Русе. По-късно завършва и философия в Софийския университет. Защитава докторска дисертация за естетическите възгледи на д-р Кръстю Кръстев в Института по философия при БАН. Установява се в София, където работи последователно във вестниците „Кооперативно село“, „Земеделско знаме“, „Подкрепа“ и „Демокрация“. Публикува множество статии на литературни и исторически теми, интервюта, политически коментари в списания като „Философска мисъл“, „Родна реч“, „Общество и право“, „София“ и др., във вестниците „Литературен фронт“, „Литературен форум“, „Литературен вестник“, „АБВ“, „Народна култура“, „Век ХХI“, „Свободен народ“ и други. Участва в научни сборници на университетите в Русе и във Велико Търново.

Сценаристка на документалните филми на Българската национална телевизия „Диарбекирски заточеници“, „В примката на мълчанието. Змей Горянин“ (първа награда на фестивала „Осма муза“ през 2006 г.), „Потомци на Фичето“. Авторка на книгите „Житие на Рилския чудотворец“, „От първо лице“ и „Везната на бъдещето“. Съставител и редактор на книгата „Спасителното упование“ от Невена Крапчева. Предстои да излезе нова нейна книга, посветена на забележителни личности, които шансът й дава възможност да опознае.