Бум на пациенти в отделението по физиотерапия в болницата в Самоков

 

Д-р Виолета Москова – началник Отделение физиотерапия и рехабилитация, пред сайта „Самоков инфо“

100_5137

Сайтът “Самоков инфо” научи, че през миналия месец през отделението по физиотерапия и рехабилитация са минали над 100 души. За разговор потърсихме д-р Виолета Москова – шеф на отделението.

“През месец юни нашите медицински услуги потърсиха над 100 души, което доказва, че пациентите ни се доверяват. Става въпрос за пациенти от доболничната помощ, отделно обслужихме и пациенти от стационара по клинични път100_5136еки” – поясни тя.

Д-р Москова е позната на много самоковци, през отделението преминават и пациенти от други градове, включително Долна баня. Д-р Москова има доста голям опит, натрупан през годините на работа и грижи към пациентите. Шеф е на отделението от 90-та година. Родом е от Самоков. Завършила е Медицинска академия. Председател е на Общинския съвет на БЧК, лектор по първа долекарска помощ на курсовете за полагане на изпит при придобиване на шофьорска книжка.

-Д-р Москова, според Вас на какво се дължи интересът на пациенти към отделението по физиотерапия и рехабилитация?

-Отделението ни е оборудвано с нова апаратура и предлага медицинско обслужване на високо ниво.

-Пациенти с какви проблеми се насочват към отделението?

-Физикалната и рехабилитационна медицина намира широко приложение при лечение на болести на опорно-двигателния апарат – артроза, артрити, състояния след счупвания, след травма на мускули, сухожилия и нерви. Включват се и неврологичи заболявания – болести на централна нервна система, състояния след инсулт – плексити, радикулити, дискова херния, диабетна полиневропатия, както и при ринити, синузити, отити, бронхити, астма, варикозни язви и труднозарастващи рани.

-Какво предлага още отделението?

-Извършваме лечение с нискочестотни токове, електрофореза с нивалин, електростимулация, лечение с високочестотни токове, с нискочестотно магнитно поле, с ултразвук, предлага и лечебна физкултура.

-Явно доста пациенти са избрали услугите на отделението ви в МБАЛ – Самоков?

-Болницата в Самоков като цяло разполага с много полезни възможности – и като апаратура, и като професионална грижа, и като финанси. Пациентите спестяват доста пари от пътуване в други градове и за други разходи, избирайки да се лекуват при нас в отделението и в МБАЛ-Самоков. Пък и от значение е един чисто психологически фактор – Самоков не е голям град и се познаваме помежду си, това намалява напрежението от болката и заболяването, и е част от психологическия комфорт на пациентите ни.

-Каква е легловата база на отделението?

-Отделението по физиотерапия и рехабилитация е самостоятелно и ими 13 рехабилитационни легла. Работи по четири клинични пътеки и пълният пакет физиотерапия и рехабилитация в извънболничната помощ. Работим и в извънболничната помощ за амбулаторно болни от града, които се насочват с направление от личен лекар или специалист. По клинична пътека 263 пациентите се насочват от личен лекар с направление №7 след епикриза от проведено болнично лечение в нервно отделение.

-А каква е процедурата за пациенти, които искат да постъпят в специализирани болници за рехабилитация?

– По клинична пътека 265 пациентите са насочват с направление №3 за физиотерапия, като провеждат курс от 20 процедури в извънболничната дейност, след което се насочват за хоспитализация от физиотерапевта към болницата в Самоков или към специализираните болници за рехабилитация. В специализираните лечебни завадения пациентът плаща потребителска такса 5,80лв. на ден, но ако има ТЕЛК, лечението му е безплатно.Други пациенти се приемат за долекуване след инсулт или след операции. Насочват се към нас от специалист или от личния лекар с епикриза. Когато пациентът иска да ползва т.нар. “почивка по НОИ” от личния лекар си взима зелен талон – направление, представят се документи, че е осигурен. При този случай, в съответните лечебни заведения се заплащат 20лв. на ден.

Десислава Стоянова