БТС спори за хижи, отказва да продължи договори на стари хижари – туристи се питат: защо?

От години хотел „Мальовица“ тъне в разруха, оставен под ключ. Стотици планинари стават свидетели през времето как стопините от БТС се грижат за обекта. Въпросът е каква е причината за липсата на грижа към обекта и такава ли е практиката на БТС и към други обекти в плинините. През тези дни нашумя много и случаят с хижа „Амбарица“, за която БТС има претенции и отказва да продължи договора на досегашната й наемателка Ема Гатева.

В сайта на БТС  информират, че „хотел „Мальовица“ е затворен заради предстоящ ремонт.” Сградата е на три етажа с капацитет от 150 места, разполага със самостоятелни санитарни възли, ресторант, лоби бар, нощен клуб, конферентна зала, ски гардероб и два огромни паркинга.

 

 

 

В края на миналата седмица се дочу, че някъде имало обява и за хижа „Мусала“. Според обявлението, което било с доста оскъдна информация, за нов наемател за подават документи до 18-ти февруари. Посочен е и телефон. Според неофициална информация, достигнала до сайта „Самоков инфо“ имало три оферти.

 

Бившите наематели на хотел „Мальовица“ са Людмил Стоянов от Кюстендил и Стоил Костов от София, които са били партньори в бизнеса в к.к. Мальовица. След проведен разговор с тях стана ясно, че Стоянов и Костов са сключили договор с БТС през  2013 г. до 2023 г. да стопанисват  хотел „Мальовица“ и лифтовите съоръжения.  Междувременно през март 2018г. договорът им е бил прекратен от БТС. Така до ден- днешен хотелът е под ключ.

„Договорът ни беше сключен между  туристическа компания фирма „Експрес Турист Трейдинг“ ЕООД, която беше на БТС,  с нашата фирма „София травел“, на която аз съм управител. Практически преди 2 –години БТС решиха, че трябва да прекратят дейността на фирмата им „Експрес Турист Трейдинг“ ЕООД.  Така по техен предлог  ние трябваше да преподпишем нов договор с Туристическия съюз. Казаха ни, че  трябвало  чисто формално да  ни  прекратят  договора  със старата им фирма и  да го преподпишем с Туристическия съюз. Казаха, че БТС имали нова фирма. Започнаха се едни преговори как ще бъде, какво ще бъде. Водихме една година преговори, сменяха се адвокати.  Получихме широка подкрепа от членовете на  Управителния съвет, че ще продължим да си работим заедно. В един момент се намесиха някакви други интереси и те решиха да ни прекратят договора на основание, че  трябвало да правим инвестиции на пистите. Обаче, като е всеизвестно на цялата общественост, собственикът на пистите и на земите под пистите е минният бос Христо Ковачки. Във времето от наше име направихме постъпки в община Самоков  за инвестиции и подобрения, заснежавания. Водихме разговори с кмета, но от общината ни заявиха „забравете каквото и да сте решили да правите, докато тази собственост  не се докаже.” Стана ясно, че се водят съдебни дела между БТС и Ковачки, разбрахме, че ние нищо не можем да направим като инвестиции. Ние по това отношение нямахме документ, водили сме само разговори. Очевидно беше, че няма как да правим инвестиции на чужда земя. На основание на всичко това БТС ни прекратиха договора, защото не сме започнали инвестиционната програма на съоръженията в ски зоната. Как и кой ще  започне инвестиционна програма  на чужда собственост? Реално ни вкараха в една задънена улица и ни прекратиха договора по средата на срока.  Договорът ни беше сключен през 2013 г. и беше в сила до 2023 г., а беше прекратен през 2018 г август месец.  Паралелно с всичко това, преди да приключи цялата сага, БТС си бяха провели  преговори с  отделни фирми, за да си дават обектите.  Нашата идея беше да направим цялостна концепция на комплекса „Мальовица”, не да се разпарчатосва всичко.  Разбрахме в един момент, че БТС са сключили договор за хотела с други хора от Пловдив, въпреки уверенията до последно, че ние ще продължим да го стопанисваме. Преди това беше проведен някакъв търг за нов наемател. Поискаха ни оферта  за наем, ние представихме нова, но бяха класирани други. След като разбрах, че целият ми труд отива на вятъра изнесохме оборудването, обзавеждането  на хотела, но и доста неща и оставихме.

Месечно по договора внасяхме на БТС по 3 500 лв. и имаше клауза след като влезем в 2018г. да се увеличи сумата по нова схема и наемът да стане  към 6 000 лв. месечно.  Детайлно хотелът е много труден за стопанисване, наехме го в ужасно състояние. Инвестирали сме над 2 мил. лв., още когато започнахме да работим. Подновихме изцяло парното, водопровода, освежихме стените, частично подменихме и дограмата. Днес целият бизнес е съсипан, в курорта цари пълна безстопанственост.  В БТС се сблъскваш с големи величия в Управителния съвет, там има бивши областни управители, а дали като цяло управителният съвет е легитимен е друг въпрос.“, разказа Стоил Костов.

Свързахме се по телефона с изпълнителния секретар на БТС Зорница Радонова с въпросите защо не функционира хотел „Мальовица”  и  ще бъде ли отворен, имали БТС сключен договор с друга фирма?

„Подали са си документи фирми, подписали сме нов договор. Управителният съвет е решил кой да бъде новият наемател. Аз не мога да ви отговоря дали ще бъде отворен хотелът до края на сезона. Да, в момента не работи“, заяви Радонова, като не пожела да отговори, коя е новата фирма наемател на хотела и от кога е сключила договора.  Тя заяви, че е в среща и не може да отговаря на въпросите.

Председателят на БТС  доц. д-р Алексей Стоев заяви пред мидии следното:

„Хотел „Мальовица ще работи, вече има сключен договор. Знаете, че дълго време хотелът и лифтовото стопанство бяха стопанисвани от фирма „София травел“, която за съжаление имаше много неприятния начин да общува с БТС и вместо да си гледа договора, започна да преотдава собствеността под наем на други лица, което в договора е забранено. Основната неразбория беше в серия от писма да не преотстъпват собствености на БТС на други лица. В продължение на около година ние успяхме да се справим с този проблем като освободихме фирмата, но преди това съсипаха имуществото. Ние водим дело срещу фирмата, още е на първа инстанция. Хотел „Мальовица” е отдаден под наем  за стопанисване на софийската фирма „Ел  Ес ОИЛ и Газ“ ЕООД. БТС е сключил договора с фирмата през 2018 г за 5 години, като се задължава фирмата с месечен наем от 3 000 лв. В договора има гратисен период от 15 месеца за вложенията, които те ще направят за хотела. Предстои ремонт, но строителните ремонтни дейности няма как да започнат в зимен сезон. Идеята е през месец май и юни хотелът да заработи в пълен капацитет и хората да могат да се възползват от неговите услуги. Иначе всички останали наши обекти в курорта работят. В никакъв случай местните и туристите не трябва да се притесняват, че хотел „Мальовица“  и българското планинарство ще бъде продадено. Нямаме решение на Управителния съвет да закриваме фирмата ни „Експрес Турист Трейдинг“ ЕООД, но всички договори за обектите са сключени с БТС. А относно дали сме принуждавали старите наематели да правят инвестиции в лифтовото стопанство, не желая да го коментирам с вас. Има си съд и той ще реши дали техните претенции са обосновани или не са. На въпроса на кого са пистите и вярно ли е, че земята под пистите и хотела са собственост на Христо Ковачки, ако е имал Ковачки някакви претенции към БТС, нека да ни съди. Дело не е заведено срещу нас. Нека българският съд да реши чии претенции са основателни. Относно дали Управителният съвет на БТС е легитимен, да, категоричен съм, че е легитимен.  А относно това, че се делегират права един на друг,  също така изписват се хиляди левове за командировъчни, искам да кажа, че имаме 170 организации по цялата страна.  Аз лично пътувам по цялата страна с личния си автомобил, който даже няма и климатик. Работя отделно и в Институт за Космически изследвания и технологии.  Ако някои се съмнява в харченето на хилядите левове в командировъчни, има съответни органи, нека ни сезират“ – заявява Стоев.