БСП, АБВ и депутати от партии с кариера в службите на комунистическия режим не искат да се четат досиета

Тази страница трябва да бъде затворена – това се казва винаги от БСП и партиите около нея, когато стане дума за срамната страница на България, свързана с доносниците и българите пострадали от тях и от комунистическия режим, за стотиците хиляди избити и изгонени от България достойни хора.

Да, страницата трябва да бъде затворена, защото изостря разделението в българското общество, но преди това тази страница трябва да бъде прочетена. На заседанието в парламента по повод проверките за принадлежност към Държавна сигурност очаквано възникнаха спорове и очаквано наследниците на комунистическия режим настояваха комисията да е с ограничени правомощия.

Проверките за съпричастност към службите на бившия комунистически режим вече ще се правят и без изричното съгласие на проверяваните лица. Това решиха депутатите на първо четене в петък.

Законовите промени бяха вкарани от Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок. Според вносителите те дават възможност всеки да се запознае лично с истината и така да се пресекат опитите тя да бъде подменена.

От  БСП, АБВ и депутати от други партии с кариера в службите на комунистическия режим се обявиха срещу каквито и да е промени в т.нар. Закон за досиетата, които да разширят обхвата му, и отново поискаха Комисията на Евтим Костадинов да бъде закрита.

Промените предвиждат още кандидатите за районни кметове, заместник-кметове, председатели на публичната администрация и съдебни заседатели също да бъдат проверявани задължително от Комисията. Освен това вносителите се готвят да внесат между двете четения още промени, според които всички, които имат достъп до класифицирана информация или кандидатстват за работа, изискваща достъп до секретни данни, да бъдат проверявани. Друго тяхно предложение ще бъде всички предварителни проверки на кандидатите за длъжности, изискващи такива, да бъдат оповестявани публично.

 „Всички предварителни проверки се обявяват. Тези, които не се срамуват и поемат риска да бъде изяснено това минало, нека да се явят на конкурс и да бъдат избрани, но да се знае какви са били и те да обяснят защо са били такива“, коментира Методи Андреев.

Парламентът отхвърли предложението на независимия депутат Велизар Енчев за закриване на Комисията по досиетата. Отхвърлен бе и проектът на БСП за преобразуването й в Институт за национална памет.

Андреев прочете стенограма от пленум на ЦК на БКП при създаването на Държавна сигурност, в която Тодор Живков обяснява, че тя ще е подчинена на КГБ. Така депутатът доказа, че службите на комунистическия режим не са работили за националната сигурност на България.

Методи Андреев изчете откъс от досието на „Радулов“, което провокира депутатът от БСП Таско Ерменков да припомни, че е бил оперативен работник.

Парламентът прие на първо четене един и отхвърли два законопроекта, свързани с бившата Държавна сигурност.
Те предвиждат разширяване на категориите на проверявани лица, кандидатстващи за заемане на публични длъжности – районни кметове, заместник кметове, председатели на публичната администрация и съдебни заседатели. С измененията се премахва допълнителното даване на съгласие за извършване на предварителна проверка на кандидатите.
Отхвърленият законопроект на „БСП лява България“ предвиждаше отмяна на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, закриването на Комисията по досиетата и създаване на Институт за национална памет, който да урежда темата за досиетата на бившите тайни служби.

По време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че темата е била актуална през 90-те години и е трябвало да приключи през първите години на демокрацията. „Мога да поема ангажимента, че ще продължим да изчетем цялата тази история“, каза той.

Таско Ерменков от БСП, посочи, че законът за досиетата е несъвършен и за своето почти деветгодишно съществуване не е постигнал друго, освен да внесе допълнителни разделителни линии в обществото, да предизвиква скандали с разнопосочна, противоречива и често взаимно изключваща се информация.

Според колегата от БСП Иван Иванов законът е изчерпил своите функции.
Методи Андреев от ГЕРБ зави, че по времето на ОДС е била направена първата стъпка и е приет първият закон. „За пръв път и в този парламент виждате, че с мнозинството на ГЕРБ, на РБ и на дясноцентристкото мнозинство тази тема редовно е поставена във фокуса на политическото внимание“-  посочи той.
Докато БСП, в лицето на сегашното ръководство, не си посипе главата с пепел за този престъпен закон, аз ще продължа да твърдя, че те са главните виновници за разбиването на националната сигурност – каза Велизар Енчев.
Росен Петров от „БДЦ – Народен съюз“ каза, че отдавна е време за национално помирение по темата, но обществото не е готово за това. Ние живеем с призраците си от миналото и за съжаление някои от тези призраци са съвсем реални, посочи той и допълни, че групата не подкрепя законопроекта на БСП.
Корман Исмаилов от РБ обърна внимание, че в залата има само трима-четирима представители на ДПС. Той ги призова да се замислят и да погледнат досиетата.
След приемането на законопроекта Методи Андреев каза пред журналисти, че между първо и второ четене с колегите му ще предложат предварителна проверка на кандидати, без да се иска тяхното съгласие. Освен това те искат тези проверки да се обявяват.