Брокониери вилнеят в горите, мечка се хвана в капана им

Кафява мечка беше спасена от бракониерски капан. Животното е било открито от дървосекачи в село Скобелево, което се намира в рамките на Национален парк „Централен Балкан“.

Специалисти от София пристигнаха в Централна Стара планина, за да спасят животното. То беше временно упоено, за да бъде извадено от капана.

Мечката е женска. Тя беше прегледана и върната в природата. Поставен й е чип за проследяването.

Кафявата мечка е защитен животински вид в България. В района на Централен Балкан, обаче, за последните две години, това е поредният случай на животно, попаднало в бракониерски капани.

„Това в момента са градини, овощни градини, които са извън територията на Националния парк. Ние нямаме правомощия извън парка да предприемаме действия“, коментира Веселин Койчев, главен специалист в парка.

„Държавата е безсилна в това отношение. Миналата година една от нашите мечки я намерихме застреляна, имаше следствие, прави се аутопсия, нищо не се разбра, така че обикновено се случва голяма част от мечките ни да си заминават по този начин“, допълни Владимир Димитров от Сдружение за дива природа „Балкани“.