Бродирана красота в „Сарафската къща

Национален дарителски фонд „13 века България“ и Сарафска къща, Самоков, са организатори на Великденска изложба „Бродирана красота“.

Ще бъдат екпонирани финни дантели, изящна българска бродерия, оригинално монтирани покривки и украшения, непоказвани досега – съобщи Марияна Лобутова, представител на Фонда за Самоков.

„Разработките и изпълнението на творбите са плод на фантазията и сръчността на участничките в изложбата – местни майсторки на народното приложно изкуство – Росица Симидчиева, Албена Шейнова / баба и внучка/, Пенка Златкова, Кристина Петрова, Виолета Кърначева – Рашкова“ – поясни още Лобутова. В изложбата ще бъдат показани и ръчно бродирани гоблени: икони, библейски сцени; пейзажи с български забележителности; гоблени, вдъхновени от художници в българското и световно изобразително изкуство. Партньори в организиране на събитието са Професионална гимназия по туризъм, фолклорната група от село Драгошиново с ръководител Радостина Симонова. Проявата е с подкрепата на Светлана Атанасова, управител на хотел „ Самоков“ –Боровец.

    Изложбата ще бъде открита на 14 април 2015 г. Може да бъде разгледана  от 15 до 20 април от 09.00 до 17.00 часа в Сарафската къща.