Боян Петров изчезна в района на Шиша Пангма

Започнало е издирване на алпиниста Боян Петров, който тръгна към най-ниския от осемхилядниците – Шиша Пангма. Изчезнал е по склона към върха. Алпинистът е опитвал да изкачи 8-хилядника Шиша пангма в Хималаите, Тибетски автономен район. В експедицията са участвали още 10 души – 1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход.

От някоко дни Боян Петров е в неизвестност.

„Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във Външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора, обсебени от осемхилядниците, базов лагер е повече от дом, а снежният склон им действа като лампа на пеперуда…..едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е ….“- споделя съпругата на Боян Петров, Радослава Ненова.

Пръв за изчезването съобщи алпинистът Давид Клайн. Според информацията от него Боян Петров е изчезнал в Хималаите в района на Шиша Пангма. Те са се разделили на 29-ти април. Петров решил да направи солово изкачване, което не е необичайно за него – коментира алпинистът. Боян Петров е прекарал три нощи на 6 400 метра височина, откъдето другите от алпинистите в експедицията са решили да слязат, между които са италианецът Марио Виелмо и Себастиан Валентини, които тръгнали към 4 300м височина, където да се прегрупират за ново тръгване към върха. Счита се, че последно Петров е забелязан на 3-ти май в зоната на лагер три. На 5-ти май Клайн, който е част от експедицията, е видял, че палатката на Петров е отворена и е пълна със сняг. Спалният му чувал бил в палатката.

Според Давид Клайн Боян Петров е слязъл по друг маршрут, търсейки подслон и място, където да събере сили и да се подкрепи.

Министерството на външните работи (МВнР) съобщи днес, че в посолството на България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неизвестност от 3 май.

„Според получената информация неговата липса е била забелязана от участниците в експедицията в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалният чувал без самия алпинист. Поради внезапно влошаване на метеорологичните условия в района тримата търсачи временно са прекратили издирването“, се казва в съобщението на МВнР.

 

Екипът на българския алпинист в София е пояснил пред медии, че има надежда Петров да бъде открит.
От 2000 г. е изкачил 19 върха над 5000 метра.
През 2017 г. Боян Петров изкачи осемхилядниците Гашербрум II и Даулагири. През тази пролет планираше да изкачи два осемхилядника – най-ниския и най-високия сред тях, които са част от проекта му „Българин на 14 х 8000“, последвани от два седемхилядника за поддържане на аклиматизацията през лятото и още един осемхилядник през есента.
Алпинистът тръгна на 10 април към Хималаите, като пръв в плановете му бе най-ниският сред осемхилядниците – Шиша Пангма (8027) – единственият от най-високите, който е изцяло в Тибет.
През пролетта на 1999 г. Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м). Той е последният осемхилядник, който още няма българско изкачване. В рамките на същата експедиции Боян Петров планираше да качи Еверест (8848 м) от Тибет.

Боян Петров вече е изкачвал за няколко месеца три осемхиядника. През 2016 г. за 86 дни алпинистът успя да изкачи Анапурна (8091 м), Макалу (8485 м) и Нанга Парбат (8126 м). Две години преди това за 72 дни успешно качи Канчендзьонга (8586 м), Броуд пик (8047 м) и К2 (8611 м).