„Босоногата кралица“ продължава обиколката си на България  

Книгата за Йорданка Благоева, която излезе от печат през месец декември миналата година, се посреща с голям интерес от читателите. В над 30 града досега е представяна, обиколката й на България продължава. Навсякъде Йорданка Благоева среща топлота и респект. Тя продължава да реализира своята мисия, посланията й към младите спортисти и към хората, от които зависи развитието на спорта, стигат до сърцата на читатели, слушатели, участници в срещите.

През месец февруари по инициатива на общинския съветник Светлана Атанасова в Самоков също бе представена книгата за Йорданка Благоева „Босоногата кралица“. За нея говори авторката й Юлия Пискулийска.

Юлия Пискулийска за „Босоногата кралица“ и Йорданка Благоева

„В тази книга ще намерите и приятелството, и любовта, и майката, и родината, и пътуванията, и тази самота на човека, който застава над летвата“…

 

„Нашият народ цял живот е искал да скочи високо над това, което го мъчи и го потиска. С Данчето се познаваме от дълги години, това не е първата книга за нея, писана от мен. Преди 43 години при мен дойде Станчо Станчев – български спортен журналист. Каза ми: “Юлия, защо не напишеш за Йорданка Благоева? Трябва да се знае коя е тя“. Тогава бях доста млада, бях доста далече от спорта, занимавах се с култура и социална проблематика. Когато ме срещна с Данчето, се появи една мъничка книжка „Две минути преди скока“. Оттогава съм запомнила и нося в себе си онази топлота, която всеки човек като нея заслужава“ – сподели авторът на книгата Юлия Пискулийска.

„Благоева е от хората, които нямат гръб, а и как в спорт като този, можеш да имаш гръб? Кой ще те повдигне над летвата? Това става с много труд. До връха се стига с много труд, а Данчето има и талант“ – каза още Юлия Пискулийска.

„Една книга се пише трудно, когато нямаш какво да кажеш за човека и се пише леко и приятно, когато има какво да кажеш за него. В Монтана се събраха над 200 души за срещата с Йорданка Благоева при представянето на книгата „Босоногата кралица“. Това е градът, в който тя е живяла и учила. На тази премиера тя получи голяма любов, което показва, че годините минават, но ако ти си живял достойно и си работил не просто за себе си, а за спорта, за страната си, няма как да не бъдеш обичан“ – сподели Юлия Пискулийска.

„Открих, че Данчето е останала същият земен човек, а има хора, които, като стигнат до върха, забравят откъде са тръгнали. Тя има много интереси. Тя рисува, бродира, интересува се от шевици, има градина, в която всичко сади – от секвоя до цветя. Тя и в къщата си е създала един остров на щастието. Много обича своето родно село, върнала се е в миналото му, в книгата се описва по човешки начин как човек може да се труди, как може да обича, какво може да очаква от живота, какви съпротивителни сили му трябват, за да устои на всички несгоди и да стига до победи.

В тази книга ще намерите и приятелството, и любовта, и майката, и родината, и пътуванията, и тази самота на човека, който застава над летвата.

С много обич е написана книгата за Йорданка Благоева, дано ви хареса и дано думите ни свържат с онова, което е било, онова, което е днес и онова, което ще бъде утре“ – бе посланието на Юлия Пискулийска към читателската аудитория.

 

Десислава Стоянова