„Бороспорт“ превърна Мусаленска в магистрала?

Мусаленска пътека е превърната в магистрала – задават се въпроси има ли разрешение за раширение на ски зоната

По време на декемврийската сесия на Общински съвет съветникът д-р Димитър Панев внесе официално питане. То касае разширения на ски зоната в Боровец от страна на фирмата, стопанисваща пистите и съоръженията „Бороспорт“. Питането на съветника беше за разширение на писта „Ротата“, за сеч на борове около писти и за промяна профила на Мусаленска пътека.

„Мусаленска пътека е превърната в магистрала“ – констатират и туристи, подали сигнали до институциите. „Подадени ли са документи, има ли искане за изсичане на гори и промяна в профила на Мусаленска пътека, има ли документи за строителните дейности?“ – бяха част от въпросите на д-р Панев.

На тях отговори кметът Владимир Георгиев, който заяви, че е на едно мнение със съветника д-р Панев в констатацията, че фирма „Бороспорт“ трябва да се съобразява с Общината. „Относно въпроса за разширение на писта „Ротата“ в източна посока, за извършени строителни работи и сеч на дървета, това попада в имот, който е ски писта „Ротата“ и е държавна собственост. Не е засегнат общински имот. Извън границите на този имот не е извършвана сеч – това е установено от проверка на Общинско лесничейство. При извършена проверка на място е установено, че промяната в профила на Мусаленска пътека също не е в имоти общинска собственост, а в частни имоти“ – заяви кметът Вл. Георгиев.

От Общинско лесничество е подадена информация, че е имало проверка от МОСВ, но не са установили нарушения.

Съветникът от ГЕРБ и шеф на Държавно горско – Самоков инж. Ал. Кроснев поясни по време на сесията: „ Собствеността на Общината в Мусаленска пътека е до първия мост, нагоре имотите са царски. Царят няма право да отдава под наем гори и да сключва договори, защото към момента върху имотите му има наложен мораториум от държавата“.

сн. арх.