„Бороспорт“ и спортистите от Самоков

                                                                                   Тема с продължение

 

На сесията през месец април представител на „Бороспорт“ се яви пред съветниците и администрацията, за да поясни конфликт, възникнал през зимния сезон. Около дейността на „Бороспорт“ в Самоков се говори, че се сече общинска гора, за да се разширят писти, треньори и родители на спорсти пък още при откриването на зимния сезон оповестиха, че за децата им, тренриращи с лого на Самоков и Боровец, не са дадени карти за лифта.

Преди месеци пък фирма „Бороспорт“ не дала възможност на самоковски сноубордисти да проведат състезание на Боровец и те отишли на Витоша.

По време на предишни сесии на Общински съвет – Самоков, съветници зададоха въпроси по темата, включително и този – вярно ли е, че общинска гора е изсечена неправомерно, за да се разширят пистите?

На априлската сесия на част от въпросите отговори Иван Болярски от „Бороспорт“.

„Член съм на Надзорния съвет на „Бороспорт” АД. Бих искала да изразя нашата позиция. Повод е изказване на родител на дете от СК ”Бороборд”, което вероятно се дължи на недобра осводеменост или на разбираема родителска реакция. Това е прекалено частен случай и само бих казал, че който не работи, той не допуска грешки, особено при работата с хора.

Факт е, че „Бороспорт” е дружество, което има ясно изразена позиция и дейност в подкрепа на зимните спортове. Традиция при нас е да осигуряваме напълно безплатно карти на всички активно трениращи снежни спортове. Осигуряваме над 200 карти сезонно, както и  организацията на състезания.

От страна на СК „Бороборд” сме получили 52 заявки за редене на трасе и провеждане на тренировки. На всяка една е отговорено положително. Поддържаме трасетата за биатлон и ски бягане и предоставяме ежегодни безплатни карти на спортистите от клубовете.

За 2018/2019г. са ползвани безплатни карти от 1 200 деца. Това е повод за радост, за гордост дори. Считам, че изложеното показва социалната ангажираност на нашето дружество“ – каза пред местната власт Болярски.

В отговор съветникът д-р Панев заяви: “След такива високопарни слова…, очаквах поне едно извинение от „Бороспорт“ на клуба, на който не бяхте издали карти и децата си носеха ските на рамо. Не можеха да ползват съоръжения, които са изградени от техните дядовци“ – напомни д-р Панев.

„Съжалявам, ако са прозвучали високопарно думите ми, не е била това целта. Доста добри неща се случват тихомълком. По отношение на примера, който посочихте става дума за липса на неразбиране и за лоша комуникация. Поради недостатъчните условия за ползване, безплатните карти бяха активирани в края на първата седмица. Почти навсякъде беше направена комуникация, за да бъдат уведомени ползвателите, че в първите дни няма да могат да ги ползват. Това не е било целенасочено и преднамерено. Няма никаква лична злонамереност. Ще проверим и променим, за да не се получават подобни недоразумения. Те са наши партньори по отношение на всяка една инициатива. Не е възможно сега да се ангажираме със становище кое състезание, кога ще се проведе, но оставаме отворени и ще има нужната яснота“ – добави представителят на „Бороспорт“

„Получи се пародокс – „Бороборд” да провежда състезание на Витоша. Нашето желание е взаимно да поправите тези грешки“ – каза съветникът Зашкев.

Искаме повече уважение от вашата фирма към самоковци – и като Община, като Общински съвет, като общинска администрация. Общината е много отворена към „Бороспорт”, а поне досега „Бороспорт” не беше“ – напомни съветникът Димитър Панев.

 

Думата взе и Христо Ахтаподов. «Аз съм треньор на клуб, който работи вече 11 години на територията на Самоков. 12 клуба има в страната по сноуборд, ние сме един от тях. 35% от медалите са наши. Нашият клуб доминира в този спорт. Искам да поставя два въпроса. Единият е свързан с провеждането на купата. За първи път така се случи, че от «Бороспорт» ни дадоха банкова сметка, по която да заплатим конкретна сума, за да реализираме това състазание, то беше традиция. Дали ще продължим традицията и те ще бъдат ли наши съорганизатори? Другият въпрос е за фън парка. Това е нещо без, което ние не можем. Ние прокарахме идеята за изграждането му. Надявам се в бъдеще да ни кажат дали ще има такова съоръжение, за да знаем как да преструктурираме нашата дейност. Това са моите въпроси» – заяви треньорът Ахтоподов.

Очаква се страните, които имат интерес да се развиват и в Самоков зимни спортове сред младите, да решат проблемите.

 

1:1 За да бъдем обективни, публикуваме писмото на родителите без редакторска намеса 

/писмото бе написано през месец декември по повод възникналната конфузна ситуация със спортисти от Самоков и „Бороспорт“/

 

До

Г-н Владимир Георгиев

Кмет на община Самоков

 

До Общински съвет към община Самоков

 

 

Относно: Откриване на ски сезон 2018/2019г. в Боровец

 

От родители на състезатели от ски клубовете, регистрирани на територията на Община Самоков,

 

 

Уважаеми г-н Георгиев,

Уважаеми дами и господа общински съветници,

 

Обръщаме се към Вас по повод откриването на ски сезон 2018/2019г. в първия планински курорт на Балканите – Боровец на 15.12.2018г. Повечето състезатели – деца от ски клубовете от Община Самоков нямаха издадени лифт карти за стартиращия сезон. Децата ни с нетърпение очакваха откриването на ски сезона, а останаха много разочаровани от отношението към тях и от липсата на лифт карти. Всички се надяваха да се качат на ските/сноубордовете за първи път за сезона и да се порадват заедно. Но тези им очаквания останаха напразни.

Молим да ни отговорите на въпроса дали курортът има вменено задължение за издаване на лифт карти на представителите на ски клубовете от град Самоков и кога следва да бъде изпълнено това задължение.

 

Почти всички родителите сме инвестирали средства в лагери, които са проведени в чужбина, а на местно ниво, където има подходящите условия за упражняване на зимните спортове се оказва, че нашите деца нямат възможност да упражняват любимите си спортове. Вместо да се работи в посока запазване статуквото на град Самоков, като люлка на ски шампиони, то напротив – убива се желанието на децата да се занимават със спорт.

 

На следващо място отбелязваме, че не всички състезатели от ски клубовете, регистрирани на територията на Община Самоков са ученици от спортното училище в града. Учениците от спортното училище осъществяват тренировките си през деня (имат право да редят слаломи на писти в курорта Боровец), а останалите деца нямат тази възможност, поради което молим да бъде определена писта, на която по време на нощното каране да бъде разрешено реденето на слаломи.

 

На база гореизложеното, се обръщаме към Вас със следните искания и молба същите да бъдат удовлетворени:

 

– да бъде определена писта, на която да може да се реди слаломно трасе за тренировки, по време на нощното каране в курорта;

 

– да бъдат създадени „коридори“ за преминаване на състезателите от местните ски клубове, за да не чакат по опашки, тъй като това сериозно затруднява и забавя тренировъчния процес;

 

– да бъде разрешено ползването на лифт-картите от състезателите по време, не съвпадащо с тренировките на клубовете. Използването на лифт картите, свободно, да става с разрешение на треньорите от отделните клубове, които да информират за това, определено от курорта, лице.

 

Обезпокоени за бъдещето на нашите деца, които искат да се занимават активно със зимни спортове, Молим община Самоков да поеме инициативата за реално подпомагане развитието на зимните спортове, с цел изграждането и израстването на бъдещите надежди на град Самоков.

 

Децата са нашето бъдеще и ако не работим за тяхното израстване и не инвестираме в тях – нищо добро не ни очаква в бъдеще! 

 

Молим, за среща с представители на ръководство на общината и на курорта, в удобни за Вас ден и час, за изясняване на поставените по – горе искания.

 

15.12.2018г.

Гр. Самоков        

Следват подписи….                                                     С уважение: …………………….