Боровец – какъв ще бъде новият му център – лекция на Рита Юстесен и дискусия

Утре от 18:00 до 20:00 часа

Как се прави град в Дания? А конкурси? Как се сравнява това с българската практика? Кои са актуалните градски проекти на Копенхаген, София и Самоков, и какво предстои по архитектурния конкурс за Нов център за Боровец?

Отговорите на тези въпроси ще чуем на 25 януари 2018, четвъртък, от 18:00 в Generator София в лекцията на арх. Рита Юстесен, Директор на отдел “Планиране и архитектура” на общинската компания By&Havn в Копенхаген, както и като коментар от останалите членове на журито по конкурса Нов център на Боровец арх. Павел Янчев, Art & Build, Брюксел, Белгия; доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, Преподавател по Културно наследство в УАСГ; Мариус Муве, съосновател на Осло Ателие, Норвегия, арх. Ваня Серафимова, Управляващ партньор в Серафимов Студио, арх. Надежда Клинчева-Колева, главен архитект на Община Самоков и Ангелина Вангелова, юрист и секретар на Община Самоков.

В събитието участват още поръчителите на конкурса за Нов център на Боровец Община Самоков, организаторите от Urbanistas. и арх. Любо Георгиев, Директор на софийското общинско дружество за градско планиране Софпроект.

Лекцията и свързаната дискусия се организира само ден преди журирането на конкурса Нов център на Боровец – Международен архитектурен конкурс за идеен проект на територията „Златният триъгълник“ в планинския курорт. Конкурсът се проведе в рамките на три месеца в края на 2017, като получи 40 проекта от 17 държави. Победителят и наградените проекти ще бъдат обявени в края на журирането на 28 януари 2018.

За Рита Юстесен
Рита Юстесен е директор на отдел “Планиране и архитектура” към Copenhagen City and Port Development, най-голямата компания за градско планиране в Копенхаген, Дания. Отдел “Планиране и архитектура” е отговорен за развитието на новия град, Орестад, близо до Копенхаген, и за реконструкцията на Нордхавн – най-големият и амбициозен скандинавски проект за градско развитие досега, осигуряващ 40 000 жилища и 40 000 работни места на пристанищна територия от 200 хектара.

Рита Юстесен е автор на няколко статии за развитието на Копенхаген. Тя е добре позната и често канена за член на жури в международни архитектурни конкурси по цял свят, наред с факта, че ежегодно е отговорна за 3 до 4 конкурса, провеждани от Copenhagen City and Port Development.

Подробна информация за конкурса Нов център на Боровец и всички членове на журито е достъпна на www.borovetscompetition.com.

От организаторите