Борисов наблюдава битка между червени олигарси

В БСП има битка между червените олигарси и кой да надделее вътре в партията„, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов относно скандала, предизвикан от срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев.

По време на посещението си в Бургас лидерът на ГЕРБ изрази благодарности на фондациите „Конрад Аденауер“ и „Ханс Зайдел“, които финансирали провеждането на всички семинари и за кръгли маси на партията. Така на ГЕРБ не се наложило да търси средства от друго място. „В БСП обаче явно не е било така“, посочи той.

Според Борисов червените са „изсипали огромни пари“ за президентсктие и парламентарните избори в страната и за това „не могат да преживея загубата“. Според него около президентските и парламентарните избори в страната в БСП са се разпределили постове и са поети ангажименти, което ставало ясно от това „как се тресат много хора от нерви“.

Припомняме, преди няколко дни се разпространи по социалните платформи видео, в което бизнесменът Сашо Дончев обяснява по време на бизнес среща с дамски клуб за разговори между него и главния прокурор Сотир Цацаров и за оказван му натиск да спре подкрепата си за политическа партия „Да, България“ и телевизия BiT. По-късно стана ясно, че срещата се е провела в офис на бизнесмена и член на ИБ на БСП Георги Гергов в ЦУМ в София, а самият социалист бе определен като посредник.

Вчера лидерът на БСП обяви, че не приема такова поведение от страна на член на ИБ на БСП и ще поиска оставката на Гергов на национален съвет.

Самият главен прокурор излезе с официална позиция по въпроса, в която отрича обвиненията за това да е оказвал влияние, а напротив – тълкува последните събития като опит да се окаже натиск върху прокуратурата.

Вчера, по време на събранието на Националния съвет на БСП Георги Гергов сам подаде оставка като член на изпълнителното бюро на партията, макар и с нежелание. Пред медиите Гергов посочи, че следващата седмица ще бъде медиен герой и че ще „вади скелети“.

По време на посещението си в Бургас лидерът на ГЕРБ коментира и скандала с установения уран в Хасково и обвиненията от страна на социалистите, че превишаването на нормите се е знаело още миналата година, но правителството на Борисов е скрило информацията от хората предизборно.

По този въпрос Борисов заяви, че от 1946 г. в България са добити над 17 600 тона уран и това е причината за наличието на веществото във водата. Той добави и че на БСП „не им отива“ да употребяват думи като „Чернобил“, понеже именно по времето на социализма аварията в украинския град Чернобил е била скрита от обществото.

Борисов сподели, че от 76 кладенеца в районна само един е с установено повишено съдържание на уран. Той обеща, че след като новият кабинет вземе управлението, ще бъдат осигурени пари за нов кладенец и нов водопровод.

Източник: news.bg