Бойко Борисов: Всяко село с полицаи

Всяко населено място с униформен, заръча Борисов. Дават им старите патрулки от големите градове.

Конкурси за назначаване на 1000 нови униформени полицаи ще обяви през 2017 г. МВР.

Първият конкурс за 600 нови полицаи и жандармеристи трябва да бъде обявен още през следващите месеци.

Жандармеристите пък ще бъдат ползвани и за охрана на събитията по българското председателство на ЕС в началото на 2018 г. “Във всяко село трябва да има полицай, най-много на две села да се пада по един”, разпореди на първото заседание на правителството за тази година премиерът Бойко Борисов.

В момента в МВР има около 5000 свободни щата, като 4000 от тях са за униформени полицаи. През миналата година пък работата си като полицаи са напуснали 1200 униформени. В малките населени места ще бъдат изпратени и голяма част от сегашните патрулни автомобили на големите градове.

До дни в МВР ще бъдат получени 300 нови патрулки с пълно полицейско оборудване, обяви на заседанието на кабинета в сряда вицепремиерката и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Те били платени с отпуснатите извънредно от бюджета 5 млн. лв., от тях е купена и полицейска екипировка. Новите патрулки са взети по рамково споразумение, което МВР има с вносителите на “Киа”, “Пежо” и “Шкода”, след като направи обществена поръчка за 1000 автомобила през 2016 г. 300-те нови патрулки ще бъдат разположени по възловите полицейски управления в страната, главно в големите градове. Освободените пък ще бъдат пратени в селата.

МВР работи и по създаването на интерактивна карта на престъпността, с данните от която софтуер да определя каква е нуждата от полицаи в конкретните населени места.

От лятото в Министерството опитвали да направят сметки как точно да изпълнят заръката на Борисов за полицай във всяко село. Проблемът е, че в някои области селата са много отдалечени едно от друго, за да ги обслужва един полицай. От друга страна, няма достатъчно население и престъпност, които да оправдаят назначаването на униформен за всяко селище.